"Daca nu vor face nimic si nu vor gasi o cale sa se puna de acord, vom pluti cu totii intr-o supraproductie de petrol pentru foarte mult timp", a avertizat Kevin Kerr, presedintele Kerr Trading International. Discutiile despre productia de petrol a OPEC au reaparut odata cu apropierea viitoarei reuniuni a organizatiei, dupa cea care a avut loc in noiembrie 2014, la care participantii au decis sa nu modifice productia, provocand scaderea cotatiilor, potrivit Mediafax.

OPEC a mentinut in ultimii trei ani nivelul cumulat al productiei de titei la 30 de milioane de barili pe zi, iar analistii anticipeaza ca organizatia va mentine acest plafon si la reuniunea din 5 iunie de la Viena. "Daca OPEC va decide sa nu modifice plafonul va un semnal important ca este hotarata sa continue aceasta politica pentru a nu ceda din cota de piata, chiar daca preturile scad din acest motiv", a spus Bhushan Bahree, director la IHS pentru cercetari in domeniul OPEC si al Orientului Mijlociu.

In luna aprilie, OPEC a livrat 30,93 milioane de barili de petrol pe zi, aceasta fiind cea mai mare productie a organizatiei dupa noiembrie 2012. Productia Arabiei Saudite, cel mai mare producator din cadrul OPEC, este in crestere, depasind in aprilie 10 milioane de barili pe zi.