Doi oficiali yemeniti din domeniul securitatii au declarat pentru CNN ca al-Wuhayshi a fost ucis vineri intr-un atac cu un avion fara pilot, in regiunea Hadramout, in Yemen. Cateva ore mai tarziu, gruparea a confirmat moartea liderului AQPA.

Intr-un mesaj video publicat marti, AQPA afirma ca al-Wuhayshi a fost ucis impreuna cu doi adjuncti. Liderul militar Qasm al-Rimi - alias Abu Hureira al-Sanaani - va fi succesorul sau, anunta gruparea. Autoritatile americane depun eforturi sa confirme moartea lui al-Wuhayshi, a declarat un oficial american din cadrul serviciilor de informatii.

Al-Wuhayshi a fost al doilea in ierarhia retelei Al-Qaida si liderul AQPA. Cunoscut si ca "printul mostenitor" al Al-Qaida, el aparea intr-o inregistrare video, postata pe Internet in aprilie anul trecut, in aer liber, in mijlocul unor sustinatori. In discursul pe care-l sustinea in fata acestora, el afirma ca vizeaza Statele Unite. "Trebuie sa eliminam crucea. Purtatoarea crucii este America", spunea el.

Inregistrarea parea sa aiba loc la una dintre cele mai mari reuniuni Al-Qaida din ultimii ani. Al-Wuhayshi, originar din Yemen, a preluat conducerea AQPA in 2009. El a evadat dintr-o inchisoare yemenita in 2006 si a fost, anterior, secretarul personal al lui Osama ben Laden.

Citeste si:

"Daca este adevarat, este o lovitura semnificativa. Conducerea conteaza", a declarat luni senatorul independent din Maine Angus King pentru CNN. In opinia sa, eliminarea lui al-Wuhayshi va afecta Al-Qaida. Insa reteaua reprezinta in continuare o amenintare, a apreciat el. "Este un efort de lunga durata, dificil, in care ne-am angajat si va necesita tot felul de instrumente", a spus King.

Informatii despre eliminarea lui al-Wuhayshi au aparut dupa ce avioane americane au efectuat un atac in Libia in care ar fi fost ucis un lider terorist din Africa de Nord. Tinta atacului a fost Mokhtar Belmokhtar, un veteran islamist afiliat retelei Al-Qaida, a declarat un oficial american pentru CNN.

Guvernul libian a anuntat ca Belmokhtar a fost ucis intr-un atac comis in weekend, insa americanii nu au confirmat.

Sursa foto: Shutterstock