Le Pen "va anunta" marti, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa "constituirea grupului «Europa Natiunilor si Libertatilor»", se arata in comunicatul citat de Mediafax.

In pofida faptului ca avea numarul de eurodeputati necesari (37), Le Pen reusise sa adune doar aliatii "istorici", si anume Partidul Libertatii (PVV) al olandezului Geert Wilders, Partidu Libertatii din Austria (FPÖ), Liga Nordului din Italia si partidul flamand Vlaams Belang din Belgia. Adica reprezentanti din cinci tari, in contextul in care pentru formarea unui grup este nevoie de cel putin 25 de deputati provenind din sapte tari.

Mai multe surse din cadrul FN, contactate luni seara, au refuzat sa precizeze din ce tari provin eurodeputatii din grup. "Se negociaza pana in ultimul moment", a spus un eurodeputat din cadrul formatiunii. Membri ai partidului dadeau asigurari, de cateva luni, ca le mai lipsea "o tara", a saptea, pentru a constitui un grup, deoarece a sasea era "pregatita".

In afara de mai multa vizibilitate, eventuale presedintii ale unor comisii sau subcomisii, un grup primeste fonduri in valoare de 20-30 de milioane de euro in urmatorii cinci ani, in afara de salariile si avantajele deputatilor europeni.

Citeste si:

Partidul xenofob, antieuropean si antimigratie de extrema dreapta promitea, in alegerile europene din mai 2014, ca acest grup avea sa fie format aproape imediat dupa sosirea eurodeputatilor la Bruxelles.

Insa constituirea lui a fost amanata, mai intai in toamna lui 2014, apoi la inceputul sesiunii in 2015. O declaratie antisemita din iunie 2014 a lui Jean-Marie Le Pen, in prezent suspendat din partid, a fost interpretata de catre unii membri ai formatiunii ca un element care au tinut la distanta alte partide europene tentate sa se alieze cu FN.

Parlamntul European urmeaza sa aiba doua grupuri de eurofobi si antimigratie. Liderul partidului eurosceptic Ukip Nigel Farage a reusit sa reconstituie un grup in PE, dupa o scurta dizolvare la jumatatea lui octombrie, in urma plecarii unei alese letone.

Sursa foto: Shutterstock