PIB-ul SUA poate inregistra in 2015 o crestere de pana la 2%, iar Fed considera posibil sa majoreze dobanda de politica monetara cel putin o data pana la sfarsitul anului, asa cum reiese din declaratia publicata de banca centrala dupa sedinta de politica monetara de doua zile incheiata miercuri, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Presedintele Fed, Janet Yellen, a subliniat insa ca decizia de incepere a cresterii dobanzilor nu a fost luata, depinzand de imbunatatirea incontinuare a conditiilor de pe piata muncii. In conferinta de presa sustinuta dupa reuniunea conducerii Fed, Yellen a spus ca vrea dovezi mai clare ca piata muncii se insanatoseste, iar salariile vor creste mai rapid.

"Fed ar putea decide cresterea dobanzilor cel mai devreme in septembrie, dar exista inca probleme ciclice pe piata muncii", a spus Yellen, mentinonand rata scazuta de participare pe piata a fortei de munca si numarul mare de persoane care lucreaza part-time.

Citeste si:

Comentariile sefei Fed vor concentra atentia analistilor catre datele referitoare la angajari si salarii. Dupa un inceput de an dificil, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, Fed anticipeaza ca economia SUA va inregistra in acest an o crestere de 1,8%-2%, sub estimarile din martie, de 2,3%-2,7%.

Fed anticipeaza totodata un nivel mai ridicat al ratei somajului, de 5,2%-5,3%, comparativ cu estimarile anterioare, in pofida progreselor continue care au loc pe piata muncii. In luna mai, rata somajului a fost de 5,5%. Inflatia se mentine la un nivel scazut, dar este posibil ca pe termen mediu sa se apropie de tinta de 2%, potrivit bancii centrale.

Sursa foto: SUA/Shutterstock.com