Sefii de stat si de guvern din tarile zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, afirma surse europene citate de Sky News, scrie Mediafax.

"In contextul rezultatului reuniunii ministrilor de Finante din Eurogrup, este urgent sa existe o reuniune pentru discutarea situatiei din Grecia la cel mai inalt nivel politic", a declarat un oficial european.

Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situatia din Grecia.
Ministrii de Finante din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, insa membrii Eurogrupului se pot reuni in orice moment daca Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimand speranta ca se va putea ajunge la o intelegere.

"Nu exista niciun acord in cadrul Eurogrup. Exista semnale puternice ca Grecia este deschisa la negocieri serioase, iar membrii Eurogrup sunt pregatiti sa se reuneasca in orice moment", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

"Eu sunt convinsa ca un acord intre Grecia si creditori este inca posibil", a transmis cancelarul german, Angela Merkel, potrivit ziarului italian La Repubblica.

Citeste si:
Analiza: Impactul Brexit. Martie 2019
Analiza: Impactul Brexit....

"Imi mentin convingerea ca, daca exista vointa, este posibil. Daca liderii Grceiei au vointa, un acord este posibil, dar Grecia trebuie sa aplice reformele structurale promise", a spus Merkel.

Ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, a prezentat joi seara noi propuneri de reforme omologilor sai din zona euro reuniti in Luxemburg, afirma un oficial guvernamental grec. "Domnul Varoufakis a prezentat o noua serie de propuneri", a declarat un functionar guvernamental grec.
"Propunerile se refera la modalitati de consolidare bugetara si la gestionarea pe termen lung a datoriei suverane", a spus oficialul elen. "Nu exista vesti-soc; continuam negocierile si suntem deschisi propunerilor", a adaugat el.

Grecia nu va beneficia de o perioada de gratie daca nu va plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presand astfel statul elen sa ajunga la un acord cu creditorii. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie pe 30 iunie, in aceeasi zi in care statul elen trebuie sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Citeste si:
Revista presei 2 iulie. Un lider PSD stie cauza ploilor din Romania
Revista presei 2 iulie. Un...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Importul paralel, un motor care ar putea ajuta pacientii din Romania