"Niciodata nu ne-am ranit si maltratat casa comuna asa cum am facut-o in ultimii 200 de ani. Un strain care ne-ar privi lumea ar fi uimit sa vada un asemenea comportament, care uneori pare autodistructiv. Pamantul, casa noastra, incepe sa arate tot mai mult ca o imensa gramada de mizerie", scrie Francisc in enciclica (scrisoare circulara, literal), intitulata Laudato Si.

Liderul catolicilor din intreaga lume critica activitatea la nivel global a lumii lumii politice si economice.
"Esecul summiturilor mondiale cu privire la mediu ne arata clar ca politica noastra este supusa tehnologiei si finantelor", scrie Suvernaul Pontif, in varsta de 78 de ani.

Intr-un mesaj adresat summitului mondial pe tema modificarilor climatice prevazut la Paris la sfarsitul anului, Francisc subliniaza asupra necesitatii adoptarii urgente a unor programe vizand reducerea drastica a emisiilor de carbon provocate de catre om.

Schimbarile climatice "reprezinta una dintre principalele provocari cu care se confrunta umanitatea in zilele noastre", afirma Papa.

Dezvoltarea economica din tarile bogate s-a facut in detrimentul natiunilor mai sarace, spune Francisc.

"Noi stim cat de nesustenabil este comportamentul celor care consuma constant si distrug, in timp ce altii nu sunt inca in masura sa traiasca intr-un mod care sa se ridice la demnitatea lor umana. De aceea a venit timpul sa acceptam diminuarea cresterii in unele parti ale lumii, pentru a furniza resursele ca alte locuri sa creasca sanatos", scrie Papa Francisc.

Citeste si:

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat pentru jurnalisti, la New York, ca "primeste foarte favorabil" eniclica, notand ca este de acord cu Papa Francisc asupra faptului ca "modificarile climatice sunt o problema morala care necesita eforturi colective urgente".

"Ii multumesc din suflet Papei Francisc pentru o pozitie atat de ferma cu privire la necesitatea unei actiuni mondiale urgente", a declarat Ban Ki-moon.

Organizatia de mediu Greenpeace International a salutat, de asemenea, pozitia ferma a Papei cu privire la actiunea impotriva incalzirii globale si la nedreptatea sociala.

"Cuvintele Papei ar trebui sa-i trezeasca pe sefii de guverne din complezenta lor, sa-i incurajeze sa adopte legi dure in tarile lor pentru a proteja mediul si sa adopte un protocol puternic la Paris, la sfarsitul acestui an", a declarat, citat intr-un comunicat, Martin Kaiser, directorul pentru politici internationale din cadrul Greenpeace.

Enciclica este prima pe care Papa Francisc a scris-o singur. El a scris prima enciclica, Lumen Fidei, impreuna cu predecesorul sau, Benedict al XVI-lea.

Episcopii si preotii catolici din Statele Unite planuiesc sa promoveze din amvon mesajul Papei cu privire la modificarile climatice, un masaj care contrazice mesajele multora dintre cei 12 candidati republicani la presedintie, inclusiv ale celor trei candidati romano-catolici - Jeb Bush, care s-a convertit la catolicism in 1995, Marco Rubio din Florida si Rick Santorum din Pennsylvania.