22 Iunie 2015

Macedonia schimba legislatia pentru a permite imigrantilor sa tranziteze tara



Macedonia si-a modificat joi legislatia privind azilul, pentru a le permite imigrantilor care intra ilegal in tara sa evite inchisoarea daca parasesc teritoriul national in termen de trei zile, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty in pagina electronica.

Aceasta decizie a fost luata dupa o serie de accidente fatale in care au fost implicati imigranti care tranzitau teritoriul tarii. Macedonia a devenit o ruta majora de tranzit pentru mii de refugiati si imigranti din Africa si Orientul Mijlociu, care intra in tara din Grecia si apoi isi continua drumul prin Serbia, relateaza Mediafax.

Cel putin 25 de imigranti ilegali au fost accidentati mortal de trenuri incepand din ianuarie, in timp ce mergeau pe sinele de cale ferata. Multi altii sunt jefuiti de grupari infractionale. Noua lege va intra in vigoare in opt zile, dupa ce a fost adoptata joi de Parlament, in urma presiunilor organizatiilor pentru drepturile omului.

Aceasta le permite imigrantilor sa ceara azil temporar la frontiera sau la cea mai apropiata sectie de politie, ceea ce le va permite sa tranziteze tara legal, pe o durata de trei zile. Ministrul de Interne, Mitko Cavkov, le-a spus parlamentarilor ca numarul imigrantilor s-a triplat de anul trecut, astfel ca intre 2.000 si 3.000 de persoane incearca sa intre in tara zilnic. Ministrul a criticat Grecia pentru ca lasa mii de imigranti sa treaca frontiera clandestin.

Grecia este insa, la randul sau, o destinatie majora pentru refugiatii si imigrantii care vor sa ajunga in Europa, multi dintre acestia venind prin Turcia.



Citeste si