Potrivit raportului, Departamentul american de Stat a inregistrat 13.463 de atentate in 2014, cu 35% mai multe decat in 2013. Cele 13.463 de atentate comise in 2014 s-au soldat cu peste 32.700 de morti, cu peste 80% mai multi decat in 2013. De asemenea, peste 9.400 de persoane au fost rapite in 2014, adica de trei ori mai multe decat in 2013. Liderii Al-Qaida "par in pierdere din viteza in calitate de lideri autoproclamati ai unei miscari mondiale, in fata expansiunii rapide a (retelei) Stat Islamic si a proclamarii unui califat", se arata in raport, potrivit Mediafax.

"Actualul razboi civil din Siria a fost un imbold pentru activitatile teroriste din intreaga lume", a apreciat coordonatoarea Departamentului de Stat pentru lupta impotriva terorismului, Tina Kaidanow, in cadrul unei conferinte de presa. Statele Unite sunt tot mai preocupate de numarul de grupari care au decis sa jure credinta retelei extremiste Stat Islamic. Reprezentanta Departamentului de stat a subliniat ca este vorba de o "atractie" la nivel mondial mondial pentru organizatia Stat Islamic (SI). Gruparile extremiste profita de slabiciunile guvernelor pentru a se dezvolta, indiferent daca este vorba de Siria, Irak, Yemen, Libia sau Nigeria, a subliniat Kaidanow.

Numarul atacurilor teroriste s-au diminuat in schimb in unele tari, precum Pakistan, Filipine, Nepal sau Rusia. Departamentul de Stat avertizeaza totodata in privinta unui aflux fara precedent de combatanti straini in Siria, datorita eficientei SI pe retelele de socializare. La sfarsitul lui 2014, peste 16.000 de combatanti straini luptau in Siria, mai multi decat cei prezenti in Afganistan, Pakistan, Irak, Yemen sau Somalia "in orice moment din ultimii 20 de ani", mentioneaza raportul.

Sursa foto: Bomba, Shutterstock.com