Un colaps al Greciei ar avea un efect de domino in Europa

Ministrul de stat grec Alekos Flabouraris a declarat sambata ca Banca Centrala Europeana (BCE) nu va permite un colaps grecesc, deoarece o astfel de actiune ar avea un efect de domino pentru intreaga Europa, relateaza BBC News Online.

BCE a majorat vineri finantarea bancilor elene, pentru ca acestea sa-si poata continua activitatea. Miercuri, Banca Centrala a Greciei a avertizat ca, in cazul in care Atena nu va reusi sa obtina din partea creditorilor sai internationali o asistenta financiara suplimentara, tara ar putea intra in incapacitate de plata si ar putea parasi zona euro, scrie Mediafax.

Sefii de stat si de guvern din tarile zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia. Grecia nu va beneficia de o perioada de gratie daca nu va plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presand astfel statul elen sa ajunga la un acord cu creditorii.

Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie pe 30 iunie, in aceeasi zi in care statul elen trebuie sa faca plata catre FMI. Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Sursa foto: Grecia / Shutterstock

Citeste si:
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei
Banca Centrala Europeana a...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri