22 Iunie 2015

Belgia a deblocat conturi ale diplomatilor rusi pe teritoriul sau



Belgia a deblocat conturi ale ambasadei Rusiei din Bruxelles, precum si ale reprezentantelor diplomatice ruse la UE si NATO, dupa ce Moscova si-a exprimat nemultumirea, a anuntat sambata ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, citat de BBC News Online.

Aflat in vizita in China, Didier Reynders a declarat ca Belgia va debloca partial conturi apartinand ambasadelor ruse pe teritoriul sau care au fost inghetate pentru a pune in aplicare o decizie a justitiei. "A fost gasita o solutie pentru deblocarea cu prioritate a acelor conturi ce permit functionarea ambasadelor. Si restul va urma", a declarat el. Si autoritatile franceze au pus sub sechestru active ale statului rus din 40 de conturi bancare, dar masurile au fost anulate ulterior, potrivit Mediafax.

Masurile au fost generate de o decizie a Curtii de arbitraj de la Haga intr-un litigiu dintre compania Iukos si statul rus, care trebuie sa achite compensatii de 44 de miliarde de euro. In replica, Moscova a amenintat ca va bloca active belgiene din Rusia. "Daca Belgia nu va anula masurile, vom fi fortati sa adoptam masuri adecvate impotriva proprietatilor ambasadei belgiene din Moscova", a comunicat Ministerul rus de Externe. La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin a avertizat sambata ca Moscova "isi va apara interesele pe calea justitiei".



Citeste si