UE extinde cu sase luni sanctiunile economice impotriva Rusiei

Ministrii de Externe din UE au extins pana la sfarsitul lui ianuarie 2016 sanctiunile economice introduse ca raspuns la rolul destabilizator al Rusiei in estul Ucrainei, se arata intr-un comunicat oficial.

Aceasta masura intervine in urma unui acord de principiu la consiliul european din martie, cand liderii UE au legat durata acestor sanctiuni de implementarea completa a acordurilor de la Minsk, noteaza Mediafax. Sanctiunile, care ar fi urmat sa expire la sfarsitul lui iulie, au fost extinse pana la 31 ianuarie.

Sambata, seful administratiei prezidentiale, Serghei Ivanov, a denuntat aceste sanctiuni, estimand ca ele au adus Uniunii Europene pierderi de 100 de miliarde de euro si "200.000 de locuri de munca". Acest masuri restrictive au fost impuse in iulie 2014 si consolidate in septembrie. Ele vizeaza unele schimburi cu Rusia in domeniile financiar, energetic si al apararii, precum si bunurile cu dubla utilizare.

Acordul de incetare a focului de la Minsk, semnat in februarie, prevede masuri progresive pana la sfarsitul anului pentru a pune capat conflictului dintre separatistii prorusi si Kiev, care s-a soldat cu peste 6.400 de morti. Daca acordul este respectat in linii mari, el nu a impiedicat luptele sporadice soldate cu victime si o noua intensificare a violentelor la inceputul lui iulie.

Citeste si:
Rusia susține că a alungat o navă americană din apele rusești
Rusia susține că a alungat o...
Sursa foto: Shutterstock / Vladimir Putin

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri