Natiunea cea mai populata din lume, China, va depasi, de asemenea, Statele Unite inca din 2026 in ceea ce priveste produsul intern brut (PIB) nominal exprimat in dolari. India si China vor fi, in acelasi timp, mai bogate decat urmataorele cinci natiuni - Indonezia, Germania, Japonia, Brazilia si Marea Britanie - combinat, ceea ce va contura "un nivel al avutiei in raport cu restul tarilor din top zece, unica in istorie" potrivit Economist Intelligence Unit.

Mai mult, in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor, China aproape va prinde Japonia din urma pana in 2050 si se va situa la aproape jumatate din nivelul inregistrat in Statele Unite de la 14% in 2014. Totodata, Asia va reprezenta 53% din produsul intern brut la nivel mondial pana in 2050, in timp ce cota continentului Europa va continua sa scada abrupt, citat de Bloomberg.

Citeste si:

Cresterea masiva a celor doi giganti asiatici, China si India, in ceea ce priveste puterea economica va aduce cu sine si o mai mare influenta politica. "Avand in vedere puterea economica a Chinei si a Indiei, vor adopta un rol mult mai important in abordarea problemelor globale cum ar fi schimbarile climatice, securitatea internationala si guvernanta economica.

Pe termen mediu, acest lucru va necesita ca actualale puteri ale lumii - in special Statele Unite - sa permita celor doua tari, India si China, sa joaca un rol mai important pe scena mondiala si sa adapteze institutiile internationale pentru a le permite sa exercite o influenta mai mare.

Sursa foto: Shutterstock / Dragon desenat pe steagul Chinei