Moody's a retrogradat ratingul CEZ cu o treapta, la nivelul A3

Moody’s a retrogradat ratingul grupului energetic ceh CEZ pentru datoriile negarantate cu o treapta, la nivelul A3, cu perspectiva stabila, din cauza preturilor reduse ale energiei si asteptarilor ca profilul financiar al operatorului nu se va imbunatati in urmatorii doi-trei ani.

In consecinta, Moody’s a retrogradat ratingul pentru programul de obligatiuni pe termen mediu, in euro, al CEZ de la (P)A2 la (P)A3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Veniturile CEZ in Cehia sunt generate in proportie de 85% de lignit, energie nucleara si hidro, fiind expuse la modificarea preturilor en-gros, scrie Mediafax.

Dupa un declin puternic in ultimii ani, preturile electricitatii din Cehia s-au stabilizat din 2014 la circa 30-35 euro/MWh, reflectand stabilizarea preturilor materiilor prime si imbunatatirea usoara a perspectivei economiilor europene. Este probabil ca preturile scazute sa determine reducerea in continuare a fluxului operational de numerar, in urmatorii doi-trei ani, inainte sa aiba loc o stabilizare catre sfarsitul deceniului. Presiunile asupra profitabilitatii vor fi amplificate de revizuirea recenta a dividendelor la un nivel de 60%-80%, in crestere de la 50%-60%.

Moody’s noteaza faptul ca CEZ este pe cale sa finalizeze un program de investitii si ar trebui sa inceapa sa genereze flux pozitiv de numerar, din 2016. Cu toate acestea, agentia nu anticipeaza vreo imbunatatirea materiala a profilului financiar inainte de 2018. Agentia remarca si scaderea incertitudinilor legate fuziuni si achizitii si dezvoltarea unor noi capacitati in domeniul energiei nucleare, dupa ce compania a anuntat in luna mai ca nu va depune o oferta de preluare a participatiei de 66% a Enel la compania Slovenske Elektrarne. In plus, guvernul ceh a anuntat ca nu va lua o decizie de dezvoltare a capacitatii de energie nucleara, pe termen mediu.

Ratingul A3 al CEZ este ridicat cu o treapta de faptul ca statul ceh detine o participatie de 70% la companie, fiind probabil ca grupul sa beneficieze de un sprijin puternic din partea Guvernului. In afara Cehiei, CEZ Group desfasoara operatiuni in Albania, Bulgaria, Germania, Hungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia, fiind listat la bursele din Praga si Varsovia. Grupul CEZ este prezent pe piata din Romania din 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia. CEZ este cel mai mare producator de electricitate eoliena din Romania, activitate in care a investit 1,1 miliarde de euro. Parcurile eoliene detinute de CEZ in Romania au impreuna au o capacitate de 600 MW.

Citeste si:
UPDATE Agenţia Moody's a modificat perspectiva de ţară de la...
MFP: Agenţia Moody's a...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Setari Cookie-uri