Barack Obama i-a dat asigurari miercuri presedintelui francez Francois Hollande ca Statele Unite isi respecta angajamentul de a nu mai intercepta comunicatiile unor personalitati politice de talie mondiala, relateaza Reuters.

Seful statului francez l-a sunat pe omologul sau american miercuri dupa-amiaza, in contextul unor dezvaluiri aparute in presa cu privire la supravegherea ultimilor trei presedinti francezi de catre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), noteaza Mediafax. "Discutia (dintre Hollande si Obama) a constituit o ocazie de a trece in revista principiile care trebuie sa guverneze relatiile intre aliati in materie de informatii", a anuntat Elysee intr-un comunicat.

Barack Obama "a reiterat fara echivoc angajamentul ferm, intervenit in noiembrie 2013 dupa cazul Snowden (...), de a pune capat practicilor care au avut loc in trecut si care sunt inacceptabile intre aliati", se mai arata in comunicatul Presedintiei Franceze. "Nu o facem si nici nu o vom face, iti garantez", i-a dat asigurari la telefon Obama lui Hollande, potrivit anturajului presedintelui francez.

Executivul francez si-a exprimat furia dupa publicarea unor informatii potrivit carora serviciile secrete americane i-au interceptat pe presedintii Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si François Hollande in perioada 2006-2012. Francois Hollande a convocat Consiliul Apararii si a decis sa-i trimita la Washington pe coordonatorul Serviciilor franceze de informatii Didier Le Bret si pe directorul Serviciului de externe Bernard Bajolet pentru a discuta acest caz cu partea americana.

Ambasadoarea Statelor Unite in Franta, Jane Hartley, a fost convocata, miercuri dupa-amiaza, la Ministerul francez de Externe pentru a oferi explicatii. Presat de majoritate si opozitie sa reactioneze cu fermitate, premierul Manuel Valls a spus in Adunarea Nationala ca practica interceptarilor este "un fapt foarte grav de incalcare a spiritului de incredere" intre aliati.

"E de dorit stabilirea, intre aliati, a unui cod de buna conduita in materie de informatii si respectarea suveranitatii politice", a adaugat el. Site-ul WikiLeaks, fondat de Julian Assange, cotidianul Liberation si portalul Mediapart au dezvaluit documente care releva spionarea ultimilor trei presedinti ai Frantei si a unor demnitari de rang inalt francezi in beneficiul Statelor Unite.

Dezvaluirile, facute marti seara, arata ca Franta s-a aflat, alaturi de Germania, pe lista aliatilor Statelor Unite tintiti de NSA. Scandalul legat de spionajul american in Franta este improbabil sa conduca la o criza, avand in vedere interesele strategice puternice care leaga acest stat european de Statele Unite.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri