Vladimir Putin si omologul sau american Barack Obama au purtat o conversatie telefonica joi seara. Cei doi sefi de stat au abordat relatiile ruso-americane si au discutat despre situatia din Ucraina, Iran si Statul Islamic, a anuntat purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de RIA Novosti.

Barack Obama si Vladimir Putin "au discutat pe larg despre problemele actuale in relatiile bilaterale", a anuntat Dmitri Peskov. De asemenea, cei doi presedinti "au facut un schimb de opinii in legatura cu situatia din Siria, solutionarea programului nuclear iranian si situatia din estul Ucrainei", a continuat el, citat de Mediafax.

"O atentie aparte a fost acordata unor probleme complexe legate de lupta impotriva terorismului, in special extinderii influentei (gruparii extremiste sunnite) Stat Islamic in Orientul Mijlociu", a subliniat purtatorul de cuvant al Kremlinului.
"Putin si Obama au convenit sa-i insarcineze pe ministrul (rus de Externe Serghei) Lavrov si pe secretarul de Stat (american John) Kerry sa organizeze o reuniune pentru a discuta acest subiect", a precizat el.

In ceea ce priveste situatia din estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil este in vigoare, din 15 februarie, intre autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi din regiunile ucrainene Donetk si Lugansk, presedintele american si omologul sau rus au convenit ca, in viitorul apropiat, secretarul adjunct Victoria Nuland si ministrul adjunct de Externe Grigori Karasin sa ia legatura pentru a evalua implementarea intelegerilor de la Minsk.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama i-a cerut lui Vladimir Putin retragerea trupelor rusesti din estul Ucrainei. "Presedintele Obama a reafirmat necesitatea ca Rusia sa isi indeplineasca obligatiile asumate in Acordul de la Minsk, inclusiv privind retragerea tuturor trupelor si echipamentului rusesc de pe teritoriul Ucrainei", se arata intr-un comunicat al Casei Albe, care anunta ca discutia telefonica a avut loc la initiativa Moscovei.

Citeste si:
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat
Guvernul rus a demisionat....

Totodata, liderii american si rus "au subliniat importanta pastrarii unitatii celor "sase" in cadrul negocierilor in curs (in dosarul nuclear iranian), pentru a preveni aparitia armelor atomice in Iran", se mai arata in comunicatul Casei Albe.
Grupul P5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) si Teheranul au intensificat in ultimele zile negocierile asupra programului nuclear iranian.

Teheranul si Grupul P5+1 au incheiat un acord cadru pe 2 aprilie, la Lausanne, care prevede limitarea si incadrarea activitatilor nucleare ale Iranului in schimbul anularii sanctiunilor internationale impuse regimului iranian. Acest acord trebuie confirmat printr-un text definitiv pana la 30 iunie.

Sursa foto: Presedintia Rusiei

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cutiile negre ale avionului doborat de Iran, trimise in Ucraina