Votul ar urma sa aiba loc pe 5 iulie. Imediat dupa mesajul premierului, la bancomatele din Atena s-au format cozi. Oameni ingrijorati s-au grabit sa-si scoata banii din conturi.

"Cu putin timp in urma, am convocat o sedinta de guvern in care am propus sa tinem un referendum, astfel incat poporul elen sa decida in mod suveran. Propunerea a fost unanim acceptata. Maine, Parlamentul se va reuni in sedinta extraordinara pentru a valida propunerea Consiliului de Ministri de a organiza un referendum duminica viitoare, 5 iulie, cu intrebarea: acceptati sau respingeti planul creditorilor?", a spus Alexis Tsipras (foto).

Citeste si:

El a adaugat ca l-a anuntat deja pe presedintele tarii despre decizie, dar i-a sunat si pe presedintele Frantei, pe cancelarul german si pe presedintele Bancii Centrale Europene. "Maine voi cere oficial printr-o scrisoare liderilor Uniunii Europene si institutiilor o extindere a programului pentru cateva zile, astfel incat poporul sa poata decide liber de presiuni si santaj, asa cum ne cere Constitutia si in traditia democratica a Europei", a declarat premierul intr-o alocutiune televizata rostita la ora locala 1:00.

Anuntul a venit in ajunul ultimei runde de discutii cu ministrii de finante din zona euro. Aflata de mai multe zile in negocieri cu creditorii internationali, Grecia a respins, vineri seara, o oferta din partea acestora pentru a evita ca tara sa intre in incapacitate de plata.

Grecia are de platit 1,5 miliarde de dolari pana la 30 iunie, parte din transa de imprumut pe care o datoreaza FMI-ului.

Sursa foto: Mediafax Foto