Moscovici a afirmat la un post de radio francez ca Executivul UE vrea redeschiderea negocierilor cu autoritatile de la Atena, ca exista spatiu de negociere, iar partile sunt "la cativa centimetri de un acord".

Premierul elen Alexis Tsipras a anuntat duminica seara ca bancile din Grecia vor ramane inchise pana pe 6 iulie, iar retragerile de numerar vor fi restrictionate, la recomandarea Bancii Greciei. Decizia de duminica intervine dupa ce cozi lungi s-au format in ultimele doua zile la bancomate din toata tara, in urma deciziei bruste a premierului Tsipras de a convoca un referendum pe tema propunerilor de reforme inaintate de creditorii internationali pentru a continua finantarea Greciei.

Anuntul de vineri seara al premierului grec a luat prin surprindere ministrii de Finante din zona euro, care au respins sambata solicitarea autoritatilor de la Atena de a prelungi cu o luna programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Banca Centrala Europeana a decis duminica sa mentina dar sa inghete finantarea bancilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri.

Referendumul este prevazut pentru duminica viitoare, dar actualul program de ajutor al Greciei expira marti, iar restul de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen ii mai avea de primit nu vor mai fi disponibili dupa aceasta data. In lipsa acestor fonduri, Grecia risca sa nu poata plati o datorie de 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta tot marti.

Sursa foto: SHutterstock