BCE a majorat finantarea bancilor din Grecia cu 900 milioane euro, la 90 miliarde de euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat joi finantarea de urgenta a bancilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la 90 de miliarde de euro, a declarat presedintele Mario Draghi, care se asteapta ca statul elen sa ramburseze luni institutiei o datorie de 3,5 miliarde de euro.

Draghi a explicat ca BCE a decis sa suplimenteze "substantial" imprumuturile de urgenta puse la dispozitia bancilor elene prin programul ELA, datorita evolutiilor pozitive care au avut loc in ultimele zile, institutia pornind de la asteptarea ca Grecia va ramane in zona euro, relateaza MarketWatch, citat de Mediafax.

Seful BCE a precizat totodata ca institutia a decis ca suplimentarea imprumuturilor acordate bancilor din Grecia prin programul ELA sa nu mai fie tinuta secreta. In urma declaratiei lui Draghi privind plata de catre Grecia a datoriei de 3,5 miliarde de euro, scadenta pe 20 iulie, moneda unica europeana s-a apreciat fata de dolar si lira sterlina. Euro este tranzactionat la 1,0893 dolari pe unitate si 69,8 pence pe unitate, in crestere de la 1,0860 dolari pe unitate, respectiv 69,63 pence pe unitate, inaintea declaratiilor lui Draghi din timpul conferintei de presa organizata dupa sedinta de politica monetara a BCE la care s-a decis mentinerea neschimbata a dobanzilor.

Parlamentul de la Atena a votat in noaptea de miercuri spre joi masurile de reforma cerute de creditorii internationali in schimbul reluarii finantarii tarii. Ministrii de Finante din zona euro au cazut de acord, joi, de principiu, asupra unui imprumut punte in valoare de 7 miliarde de euro, destinat Greciei, pentru acoperirea necesarului imediat de finantare. Imprumutul urmeaza sa fie anuntat vineri, dupa ce parlamentele nationale din mai multe state din zona euro vor aproba acordul semnat luni de premierul elen Alexis Tsipras, a spus un oficial european.

Citeste si:
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei
Banca Centrala Europeana a...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina
Sursa foto: Banca Centrala Europeana/Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri