New Development Bank, o noua banca dedicata tarilor emergente BRICS, vazuta drept o alternativa e finantare la mult mai consacratele institutii de creditare internationale, FMI si Banca Mondiala, si-a deschis portile in nodul comercial al Chinei din Shanghai, la doua saptamani dupa summit-ul BRICS, gazduit de presedintele rus Vladimir Putin, scrie Business Insider.

Asa-numitul bloc BRICS al tarilor emergente este alcatuit din Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, natiuni care reprezinta aproximativ 40% din populatia lumii. Noua Banca pentru Dezvoltare (New Development Bank), destinata acestor tari isi va incepe operatiunile la finele acestui sau la startul anului 2016 si va dispune de un capital, convenit in prealabil, de 100 de miliarde de dolari, arata publicatia mentionata, care citeaza AFP.

In special Moscova - care a suferit fluctuatii valutare uriase si se lupta in a atrage investitori de la izbucnirea crizei din Ucraina - vede aceasta banca si rezerva valutara a BRICS drept o alternativa la institutiile financiare internationale, precum FMI si Banca Mondiala, care sunt influentate de Statele Unite. Chiar la momentul summit-ului, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca BRICS "ilustreaza un nou sistem policentric de relatii internationale", ceea ce demonstreaza influenta in crestere a "noilor centre de putere" ale lumii.

China, a doua cea mai mare economie din lume, intentioneaza, de asemenea, sa infiinteze un alt creditor multilateral, Asian Infrastructure Infrastructure Bank - AIIB (Banca de Infrastructura pentru Infrastructura Asiatica), care va avea sediul la Beijing. China va fi, prin urmare, cel mai mare actionar AIIB cu circa 30 la suta, potrivit unui cadrul legal semnat luna trecuta cu de catre 50 de tari membre fondatoare. Statele Unite si Japonia - cea mai mare si respectiv a treia cea mai mare economii din lume - au refuzat sa se alature AIIB.

Retail jobs
Sursa foto: Mediafax Foto
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri