28 Iulie 2015

Teva cumpara divizia de medicamente generice a Allergan, pentru peste 40 MLD. dolari



Compania farmaceutica israeliana Teva Pharmaceuticals a convenit preluarea diviziei de medicamente generice a grupului Allergan, pentru 40,5 miliarde de dolari, si a renuntat la o oferta ostila de preluare a companiei concurente Mylan, relateaza Mediafax, care citeaza Bloomberg.

Teva, cel mai mare producator de medicamente generice la nivel mondial, va plati pentru divizia Allergan Generics 33,75 de miliarde de dolari in numerar si 6,75 de miliarde de dolari in actiuni, a anuntat compania israeliana.

Preluarea va conferi Teva ceea ce dorea sa obtina prin achizitia Mylan, respectiv prezenta mai mare pe piata medicamentelor generice si oportunitatea de a continua reducerea costurilor, pentru a suporta marjele extrem de reduse de pe segmentul produselor ieftine.

Oferta de 40 de miliarde de dolari a Teva pentru Mylan a esuat dupa ce o fundatie olandeza a preluat temporar jumatate din actiunile acestei companii, pentru a bloca preluarea.

Allergan Generics inregistreaza vanzari anuale de circa 7 miliarde de dolari, a declarat Umer Raffat, analist la compania de cercetare in domeniul investitiilor ISI Group.

Actiunile Teva au fost suspendate luni la bursa din Tel Aviv, in asteptarea anuntului privind preluarea Allergan. Achizitia continua un val de preluari care a avut loc in industria farmaceutica. Preluarile anuntate in 2015 sunt de peste 180 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg, fiind posibil sa depaseasca in acest an 200 de miliarde de dolari.

Grupul Allergan, inregistrat la Dublin si cu sediul operational in Parsippany, New Jersey, este la randul sau rezultatul unei fuziuni. Actavis a convenit in noiembrie 2014 preluarea Allergan, producatorul Botox, pentru 66 miliarde de dolari, dupa o concurenta acerba cu Valeant Pharmaceuticals International. Tranzactia a fost finalizata in luna martie.

Luna trecuta, Actavis si-a schimbat numele in Allergan. Fuziunea a creat un grup gigant, cu vanzari anuale de peste 20 de miliarde de dolari anticipate pentru 2015.
Actavis este prezent in Romania prin doua entitati: Actavis SRL (vanzari si marketing) si Actavis Operations (fosta fabrica de medicamente oncologice Sindan achizitionata in 2006 pentru 150 milioane euro).



Citeste si