Seismul, care nu a declansat nicio alerta de tsunami, a avut loc pe uscat. Agentia indoneziana pentru managementul dezastrelor a anuntat ca, imediat dupa cutremur, nu au fost raportate victime sau pagube. Cutremurul a avut loc la ora locala 6.41 (0.41, ora Romaniei), la aproximativ 250 de kilometri vest de Jayapura, capitala provinciei, la o adancime de 52 de kilometri, potrivit USGS.

"Seismul a fost resimtit foarte puternic timp de patru secunde", a declarat Sutopo Purwo Nugroho, un purtator de cuvant al agentiei indoneziene. "Locuitorii au intrat in panica si au iesit din case", a adaugat el. El a spus ca nu existau raportari initiale despre pagube, dar a adaugat ca regiunea din zona epicentului, in estul extrem al Indoneziei, este greu accesibila si ca se colectau date in continuare, scrie Mediafax.

Potrivit site-ului Earthquake-Report monitoring, in zona se afla "lanturi muntoase abrupte, iar vegetatia este tropicala, ceea ce inseamna ca riscul unor alunecari de teren este real". Un reporter AFP la Jayapura a declarat ca seismul a fost resimtit in oras timp de cateva secunde.

Autoritatile indoneziene si Centrul de alerta de tsunami de la Pacific au anuntat ca nu exista riscul formarii unor valuri. Ele au precizat ca seismul a avut loc intr-o zona de jungla. Indonezia se afla pe Cercul de Foc al Pacificului, o regiune in care placi tectonice intra in coliziune si provoaca o activitate seismica si vulcanica frecventa.