Ambarcatiuni spaniole au "intrat in mod repetat" in zona, fara sa notifice autoritatiile din Gibraltar, a declarat secretarul Hugo Swire de la Foreign Office. In pofida faptului ca aceste incursiuni au avut loc in timpul unei urmariri a unei barci de mare viteza suspectate de trafic de droguri, actiunile spaniole sunt ilegale, a subliniat el, scrie Mediafax.

Urmarirea autoritatilor spaniole, la care au participat si elicoptere apartinand serviciilor vamale, care au zburat la joasa altitudine, este o dovada de "bravada" care a esuat, permitand unui suspect de trafic de droguri sa scape, in pofida faptului ca alti doi, ambii spanioli, au fost arestati, a apreciat ministrul-sef ales din Gibraltar Fabian Picardo.

Ambarcatiuni spaniole s-au angajat in urmarirea, in apele britanice, a unor presupusi traficanti, care ar fi aruncat ceea ce pareau sa fie baloti cu droguri de la bordul unei barci gonflabile de mare viteza, a spus el. Acesta este unul dintr-o serie de diferende intre Spania si Marea Britanie cu privire la acest teritoriu britanic cu aproximativ 30.000 de locuitori, pe care Marina Regala britanica il foloseste ca baza navala.

Spania a cedat Marii Britanii suveranitatea asupra Gibraltarului prin Tratatul de la Utrecht, in 1713, dar a cautat constant sa-l redobandeasca. Picardo s-a plans de lipsa de cooperare dintre fortele celor doua state. "Vrem cu totii sa oprim traficantii de droguri", a declarat el. Agentia americana scrie ca nu a putut obtine imediat dupa incident o reactie din partea autoritatilor spaniole.