La momentul in care criza financiara a adus economia mondiala in genunchi, Norvegia a fost in mare parte imuna la socuri. Dar, cu petrolul sub 50$ pe baril, deja este o alta poveste, iar norvegienii au inceput sa ramana fara locuri de munca. Guvernul anunta insa planuri mari pentru revitaliza economia, dar pana atunci ar putea umbla la fondul de pensii, strans din banii incasati din petrol.

Rata somajului din Norvegia se situa la un uimitor 3,7% in 2010, in perioada urmatoare crizei financiare, comparativ cu un nivel de peste 20% in Grecia sau Spania, de exemplu. Insa, scaderea preturilor la petrol, pe fondul tensiunilor internationale dintre NATO si Rusia si incapatanarea OPEC de a mentine productia constanta, a impins deja rata somajului la 4,3% in luna mai, cea mai mare din ultimii 11 de ani, in cea mai nordica scandinava cu putin peste 5 milioane de locuitori. Si aceasta situatie avea loc inainte de o scadere a petrolului Brent, scrie Bloomberg.

Pentru a stopa hemoragia de pe piata muncii, pe fondul celui mai puternic declin in pretul petrolului de la criza financiara, Norvegia este tentata sa umble la fondul suveran de pensii al tarii scandinave in valoare de 875 miliarde de dolari, administrat de banca centrala a Norve­giei. Fondul nu incaseaza cotizatii de la populatie, ci primeste o cota parte din banii incasati de statul norvegian din productia de petrol realizata in Marea Nordului.

Erna Solberg, primul ministru al Norvegiei, lucreaza astfel la o propunere de buget pentru anul viitor, care sa includa si sustinerea financiara din partea acestui fond suveran, cu scopul de a genera locuri de munca sigure si sa diminueze declinul celui mai mare producator de petrol si gaze din regiunea de vest a Europei. "Bugetul pe anul viitor va fi, chiar mai mult decat bugetul din acest an, axat pe transformarea economiei norvegiene, asupra problemelor de competitivitate si de combatere a somajului", a declarat Erna Solberg (foto), citata de publicatia mentionata.

Sursa foto: Mediafax

Daca guvernul norvegian va retrage bani de la fondul de pensii, acest pas va fi unul istoric. Dar, ori se va intampla acest lucru, ori va da frau liber cheltuielilor bugetare, care ar putea incepe sa depașeasca veniturile din petrol, care se revarsa in fond pentru generatiile viitoare. A lua bani din fondul de pensii nu era planificat pentru cel putin cateva decenii de acum incolo si nici un ministru de finante nu doreste ca acest pas sa ramana drept mostenirea mandatului sau. Cu cat retragerea acestor bani este tot mai iminenta, aceasta va genera o dezbatere urata despre ce a dus Norvegia in aceasta pozitie mai repede decat era de asteptat.

In pofida argumentelor autoritatilor ca Norvegia nu se afla intr-o criza, Erna Solberg se confrunta cu o incetinire a economiei care ameninta sa distruga mai multe locuri de munca decat au fost pierdute in timpul colapsul financiar 2008. Companiile petroliere au redus cu 20.000 numarul locurilor de munca, iar investitiile in industria de petrol si gaze naturale au cunoscut poate cea mai puternica incetinire din anul 2000 si pana acum.

Erna Solberg: Pestele va fi IKEA a Norvegiei

Primul ministru al Norvegiei afirma, de asemenea, cu mandrie ca natiunea scandinava se confrunta cu o noua paradigma economica, in contextul in care o crestere de-a lungul unui deceniu din industria de petrol si gaze incepe sa se estompeze. Erna Solberg a dat putine explicatii, noteaza Bloomberg, cu privire la ceea ce a dorit sa spuna, cu exceptia expresiilor "cunoasterea este viitorul titei'' si "pestele va fi IKEA al Norvegiei''. Asadar, daca economia bazata pe industria de petrol si gaze incetineste, ce mai ramane pentru Norvegia?

In afara de industria de petrol si gaze, care a mentinut tara pe linia de plutire in perioada crizei financiare, Norvegia dispune, de asemenea, si de o industrie larga a prelucrarii lemnoase, dar si de o activitate puternica in acvacultura. Cu toate acestea, principalul producator norvegian din industria lemnului, Norske Skog, desi acaparat o parte impotarta din cererea globala de hartie si celuloza, se confrunta, la fel ca toti ceilalti jucatori, cu o societate tot mai informatizata. Drept consecinta, productia de profil locala a fost anul trecut cea mai redusa din ultimii 20 ani.

In ceea ce priveste acvacultura, Norvegia a inregistrat o crestere decenta in aceasta industrie, dar porneste de la o baza atat de redusa, incat nu este suficient de mare pentru a deveni o surs de crestere reala a economiei, desi Norvegia a exportat peste de 8,6 miliarde de dolari, anul trecut, o valoare record, potrivit statisticilor. Marine Harvest, cel mai mare producator de peste din lume, cu sediul pe coasta de vest a Norvegiei, anticipeaza ca va recolta mai mult somon acest an si ca urmare cresterea are potential de a continua.

In consecinta, analistii se intreaba cu ce anume Erna Solberg va umple golul din economie odata ce industria de petrol va ocupa tot mai putin spatiu. Cel mai puternic factor care afecteaza, insa, industria de petrol si nu numai este dat costul ridicat cu forta de munca. Costurile medii salariale orare din Norvegia au fost cu 47% mai mari decat cele din UE anul trecut, potrivit statisticilor guvernamentale, in contextul unei deprecieri puternice a monendei intre 2013 si 2014.

Sursa foto: Platforma petroliera in Tromso

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri