Potrivit unui decret guvernamental, grecii pot deschide conturi bancare pentru rambursarea de datorii si sa plateasca in strainatate pana la 8.000 de euro pentru taxele si cheltuielile studentilor. Anterior grecii puteau plati in strainatate pentru studenti pana la 5.000 de euro. Cu toate acestea, persoanele fizice pot retrage din conturile bancare numai 420 de euro pe saptamana, scrie Mediafax.

In decret se mai arata ca sunt permise, fara o autorizatie preliminara, tranzactiile bancare legate, printre altele, de tranzactiile valutare spot, imprumuturile interbancare, tranzactiile cu instrumente derivate, rostogolirea datoriilor si tranzactiile care nu influenteaza in mod material lichiditatiile institutiilor de credit.

Grecia a impus pe 29 iunie masuri de control al capitalului si a oprit temporar activitatile bancilor, dupa ce Banca Centrala Europeana a refuzat sa suplimenteze finantarea de urgenta acordata institutiilor financiare elene, din cauza blocajului negocierilor cu creditorii internationali ai Greciei.

Ulterior, autoritatile de la Atena au incheiat un acord cu liderii zonei euro pentru un nou program de sustinere in valoare de 86 de miliarde de euro, iar bancile au fost redeschise, dar activitatile desfasurate de acestea sunt insa limitate. Guvernul a relaxat treptat controlul capitalului, majorand limita platilor in strainatate ale companiilor de la 50.000 de euro la 150.000 de euro.