Fadhil Ahmad al-Hayali, cunoscut si sub numele de Hajji Mutaz, a fost ucis in timp ce se afla la bordul unui vehicul, impreuna cu alt lider al organizatiei jihadiste, a anuntat Executivul american, pecizand ca acesta era unul dintre principalii coordonatori ai transferurilor de armament, explozivi, vehicule si jihadisti intre Irak si Siria, scrie Mediafax.

Moartea sa "va avea un impact asupra operatiunilor SI, avand in vedere influenta sa in finantarile, media, operatiunile si logistica SI", a subliniat Ned Price, un purtator de cucant al Consiliului pentru Securitate Nationala (NSC). Insa moartea lui al-Hayali nu este anuntata pentru prima oara.

In decembrie, oficiali in domeniul Apararii americane care cereau protectia anonimatului declarau pentru jurnalisti ca al-Hayali se afla printre mai multi lideri ai gruparii ultraradicale care au fost ucisi intr-un atac aerian al coalitiei internationale, folosind la acea vreme alt pseudonim al acestuia pentru a-l desemna, si anume Abu Muslim al-Turkmani.

Citeste si:

Casa Alba, care il prezinta ca pe "principalul adjunct" al liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi, a adaugat vineri ca al-Hayali era incarcinat cu operatiunile SI in Irak, "unde a jucat un rol-cheie in organizarea operatiunilor din ultimii doi ani", in special in timpul ofensivei SI asupra Mosulului, in iunie 2014.

Statul Islamic a cucerit Mosulul, al doilea cel mai important oras din Irak, la inceputul ofensivei sale fulgeratoare pe care a lansat-o in nordul Irakului in iunie 2014, de la niste forte guvernamentale irakiane in deruta. Sustinute de atacuri aeriene ale coalitiei conduse de catre Statele Unite, fortele guvernamentale irakiene au castigat teren in ultimele luni in doua provincii situate la nord de Bagdad, dar nu au incercat inca sa recucereasca Mosulul.

Sursa foto: Shutterstock.com/Jihad