Fostul ministru de Finante Yanis Varoufakis, invitatul-vedeta al "Sarbatorii Trandafirului" organizate duminica in jurul fostului ministru al Economiei Arnaud Montebourg, l-a acuzat pe Wolfgang Schaüble ca vrea sa impinga Grecia afara din zona euro pentru a potoli Franta, relateaza Reuters online.

Foarte critic fata de al treilea plan de ajutoare recent acordat Atenei, fostul ministru grec apreciaza ca ministrul german al Finantelor vrea sa grabeasca un "Grexit" pentru "a elimina rezistenta franceza" fata de "austeritate". Schaüble "considera Grecia un laborator al austeritatii, in care se experimenteaza memorandumul inainte sa fie exportat. Frica de Grexit are scopul sa potoleasca rezistenta franceza, nici mai mult nici mai putin", a subliniat Varoufakis sambata, denuntand acest "proiect al doctorului Schäuble", potrivit Mediafax.

In opinia sa, al treilea plan de ajutorare a Greciei este o "capitulare" a Atenei in fata creditorilor si a fost conceput "pentru scufundarea" economiei elene. "Daca Grecia incearca, in pofida bunului simt si legilor elementare ale economiei, sa aplice acest memorandum si reformele care-l insotesc, ea se va precipita direct catre Grexit", spune el.

- Stanga europeana "are treaba"
La fel de critici fata de Europa si fata de guvernele lor, Yanis Varoufakis si Arnaud Montebourg urmau sa discute duminica subiecte de actualitate. Intrebat miercuri ce parere are despre aceasta intalnire, un purtator de cuvant al Guvernului francez, Stéphane Le Foll, a refuzat orice comentariu. "Stiu despre reuniunile de la Frangy, la initiativa lui Arnaud Montebourg. Este responsabilitatea sa. Vom vedea ce se va spune", a declarat el. Montebourg aprecia, la sfarsitul lui iulie, in Le Monde, ca Varoufakis are "experienta interesanta a unui reprezentant al unui Guvern aproape pus sub tutela".

Fostul ministru grec a mai declarat sambata ca stanga europeana "are treaba" si ca-si doreste crearea unei "retele europene de progresisti", pentru "a democratiza (zona) euro si institutiile sale". La inceputul verii, Varoufakis i-a cedat locul la Ministerul Finantelor lui Euclid Tsakalatos, cu un stil si declaratii mult mai ponderate decat ale sale. La mai putin de doua luni de la aceasta indepartare din Guvern, el vine la Frangy-en-Bresse, fieful electoral al lui Arnaud Montebourg, in Saône-et-Loire. La aceeasi "Sarbatoare a Trandafirului", in august anul trecut, fostul ministru al Economiei inchina cu colegul sau de la Educatie de autnci, Benoit Hamon, o "cupa a redresarii". Un afront la adresa premierului Manuel Valls, care le-a adus celor doi, inca de a doua zi, indepartarea din Guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri