Presedintele Cehiei si-a mai afirmat regretul ca agentia europeana de control al granitelor, Frontex, are doar 3 nave fara armament si cateva nave de razboi care patruleaza Mediterana. "Lipsa fundamentala a UE este lipsa de vointa pentru o protectie comuna a granitelor", a spus Zeman, care sustine ca o armata europeana ar fi fost foarte utila in actualul context.

De altfel, autoritatile cehe sustin puternic ideea de a folosi armata pentru a-si proteja granita de imigranti. Ministrul Apararii a spus ca a alocat 2.600 de soldati in cazul in care fortele de politie au nevoie de intariri.

Republica Ceha se afla in drumul refugiatilor catre Germania, considerata a fi destinatia finala pentru majoritatea imigrantilor.

Citeste si:

Pe de alta parte, cel mai influent stat din UE, Germania, a renuntat sa-i trimita pe sirieni inapoi in tara prin care au intrat pe teritoriul Uniunii Europene, un "act de solidaritate europeana" salutat de Comisia Europeana (CE), in contextul in care imigrantii continua sa curga catre frontiera Ungariei. Decizia germana - anuntata marti, dar pusa in aplicare in mod discret de mult timp - "este singurul caz pe care-l cunoastem in randul statelor membre" ale Uniunii, a comentat la Bruxelles Natasha Bertaud, o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene (CE). Gestul Berlinului "constituie o recunoastere a faptului ca nu putem lasa statele membre situate la frontierele externe sa gestioneze singure" afluxul exceptional de imigranti, ca in cazul Greciei sau Italiei, a continuat Bertaud.

"Europa se afla intr-o situatie care nu este demna de Europa, trebuie s-o spunem pur si simplu", a declarat la randul sau cancelarul german Angela Merkel, indemnand intr-un "dialog cu cetatenii" la o repartizare mai dreapta a primirii refugiatilor in cadrul Uniunii Europene. Acesti imigranti, care apuca "ruta Balcanilor de Vest", traverseaza frontiera in apropiere de satul unguresc Roszke, una dintre singurele parti ale frontierei cu Serbia care nu este blocata de gard.

Sursa foto: imigranti, Shutterstock