Vicepresedintele Fed, Stanley Fischer, va prezenta simbata opinia sa referitoare la evolutia inflatiei. Daca inflatia este scazuta din cauza redresarii economice insuficiente, atunci cresterea dobanzilor de catre Fed ar putea afecta economia americana. Presedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a afirmat in repetate randuri ca vrea sa inceapa majorarea dobanzilor in acest an, cu doua conditii, iar una dintre acestea, continuarea imbunatatirii conditiilor pe piata muncii, a fost indeplinita in mare parte, potrivit Mediafax.

Rata somajului din SUA a scazut in iulie la 5,3%. A doua conditie este ca banca centrala americana sa aiba suficienta incredere ca inflatia accelereaza, dar acest lucru nu s-a intamplat. La acest lucru se adauga faptul ca salariile nu au crescut. Indicele privind cheltuielile personale de consum s-a mentinut sub tinta Fed a unei rate anuale de pina la 2% din 2012, in luna iunie fiind de 0,3%. Presedintele Fed New York, William Dudley, a recunoscut miercuri ca inflatia nu confirma asteptarile.

In luna iunie, oficialii Fed au anticipat ca inflatia se va accelera la 1,6%-1,9% in 2016. Estimarile majoritatii oficialilor Fed reflecta asteptarile ca inflatia va accelera dupa trecerea efectului tranzitoriu al scaderii accentuate a preturilor petrolului si aprecierii dolarului. Datele negative din China si economia mondiala sugereaza insa o intarziere de alte cateva luni a oricaror semne ca inflatia se va intensifica, considera Mark Gertler, economist la New York University.

Miercuri, Dudley s-a declarat precaut fata de inceperea majorarii dobanzilor in septembrie de catre Fed, asa cum se anticipa, afirmand ca masura este mai putin justificata. Amanarea cresterii dobanzilor pentru sfarsitul acestui an nu va fi sfarsitul lumii, dar va fi ciudat daca Fed va intarzia masura pana in 2016, a spus Gertler.