- 23 aprilie: liderii UE tripleaza bugetul Uniunii alocat operatiunilor de salvare pe mare si planuiesc o actiune militara impotriva traficantilor de imigranti in Libia, dupa ce 1.200 de imigranti se ineaca, intr-o singura saptamana, in largul Libiei. Dar fara mandat ONU pentru a interveni impotriva traficantilor, o noua forta navala este limitata la operatiuni de supraveghere.

- 3 iunie: Numarul imigrantilor care incearca sa ajunga in Europa prin Grecia este cu 500% mai mare ca in 2014, anunta Agentia europeana pentru frontiere externe Frontex, in principal din cauza unui aflux de sirieni care traverseaza prin Turcia.

- 17 iunie: Ungaria isi inchide frontiera cu Serbia, care nu este stat membru UE, iar in iulie incepe sa construiasca o bariera de-a lungul granitei. Un gard de sarma ghimpata este ridicat pana pe 29 august.

- 20 iulie: liderii UE convin sa accepte in regim voluntar 32.256 de imigranti din Italia si Grecia, mai putin decat cei 40.000 propusi.

- 30 iulie: un imigrant de la Calais, in Franta, devine a zecea persoana, in doar doua luni, care moare incercand sa treaca ilegal, prin tunelul de sub Canalul Manecii, in Anglia. Timp de cateva nopti, consecutiv, sute de imigranti incearca, fara succes, sa patrunda cu forta in terminalul Eurotunnel.

- 10 august: Comisia Europeana (CE) aproba ajutoare pentru tarile cele mai afectate de criza imigrantilor, in valoare de 2,4 miliarde de euro.

- 18 august: Frontex anunta ca numarul imigrantilor ajunsi in Italia din ianuarie si pana in iulie este de 107.000, triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul imigrantilor care sosesc via Grecia este de aproape doua ori mai mare.


- 19 august:
Germania, principala destinatie a solicitantilor de azil in UE, anunta ca se asteapta sa primeasca 800.000 de cereri pana la sfarsitul lui 2015, de patru ori mai multe decat in 2014.

Citeste si:

- 20 august: Macedonia declara o situatie de urgenta temporara in zona, de doua zile, si isi inchide frontiera cu Grecia, dupa ce primeste un val de imigranti.

- 23-24 august: izbucnesc confruntari violente intre politie si militanti de extrema dreapta in Saxonia, in estul Germaniei.

- 27 august: corpurile in descompunere a 71 de imigranti sunt gasite intr-un camion abandonat in Austria. Cu o zi mai inainte, 52 de cadavre au fost gasite in cala unei ambarcatiuni, in largul coastelor Libiei.

- 2 septembrie: fotografii cu corpul neinsufletit al unui baiat sirian in varsta de trei ani, adus de valuri pe o plaja turceasca dupa ce barca cu imigranti in care se afla s-a scufundat, socheaza lumea si multiplica indemnurile de acceptare a refugiatilor.

- 3 septembrie: Gara internationala din Budapesta este redeschisa dupa doua zile de proteste. Sute de oameni urca intr-un tren catre frontiera austriaca, dar politia opreste trenul in afara Budapestei si incearca sa-i duca pe pasageri intr-o tabara de inregistrare pentru refugiati. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande convin asupra unui sistem de cote obligatoriu in vederea repartizarii imigrantilor intre statele membre UE.

- 5 septembrie: un prim grup de 400 din cei cei aproximativ 1.200 de imigranti blocati in gara din Budapesta - adusi de primul autobuz din Ungaria - traverseaza pe jos frontiera in Austria, dupa ce au plecat, cu o zi inainte, pe jos, catre Germania, via Austria.

Sursa foto: Mediafaxfoto