Merkel a anuntat, de asemenea, ca Germania va urgenta procedurile de azil, va construi locuinte suplimentare si va angaja suma de sase miliarde de euro. Insa a subliniat ca tara sa nu poate solutiona singura criza imigrantilor si refugiatilor (migrantilor, precizeaza BBC ca a ales sa-i numeasca intr-o nota) si a indemnat toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sa accepte migranti, scrie Mediafax.

Aproape 20.000 au intrat pe teritoriul german in weekend, iar alti 11.000 erau asteptati luni, potrivit autoritatilor. Merkel le-a multumit voluntarilor pentru ca i-au ajutat si primit pe migranti, afirmand ca ei "au prezentat o imagine a Germaniei care ne poate face mandri de tara noastra". Acesti migranti, care au nevoie de protectie, o vor primi, a promis ea, adaugand ca "aceia care nu au nicio sansa sa primeasca azil vor trebui sa se intoarca la casele lor rapid".

Ea a spus ca Germania este "o tara care doreste sa accepte oameni", dar ca "a venit timpul ca UE sa-si preia (partea sa de) povara". "Vom reusi sa facem fata acestor provocari daca ne vom bizui pe solidaritatea europeana", le-a mai spus ea reporterilor, intr-o conferinta de presa comuna cu vicecancelarul Sigmar Gabriel.

Ea a mai declarat ca Germania - care asteapta sa primeasca 800.000 de cereri de azil anul acesta - ar putea cheltui anul viitor pana la zece miliarde de euro cu gestionarea afluxului. Concomitent, presedintele francez François Hollande a anuntat ca Franta este pregatita sa accepte 24.000 de refugiati.

Hollande a declarat ca el si cu Merkel doresc ca UE sa sustina planul potrivit caruia fiecare tara urmeaza sa fie obligata sa-si accepte partea "corecta" de migranti. Afluxul de migranti nu dadea semne sa se linisteasca luni, multimi de oameni continuand sa intre in Ungaria, din Serbia, scrie BBC.

Citeste si:

Ungaria a blocat, anterior, imigranti care calatoreau catre vestul Europei, dar a revenit asupra acestor restrictii vineri, dupa ce a depus eforturi sa faca fata miilor de oameni care si-au instalat tabere la Budapesta. Autoritatile ungare continua sa lucreze la construirea unei bariere la frontiera cu Serbia, iar Parlamentul ungar a adoptat saptamana trecuta un pachet de masuri dure impotriva "imigrantilor ilegali".

Premierul antiimigratie Viktor Orban a declarat luni ca, "atat timp cat nu putem apara frontierele externe ale Europei, nu merita sa vorbim despre cate pesoane putem accepta". El a apreciat ca acesti migranti care incearca sa ajunga in Germania cauta mai degraba "stilul de viata german" decat securitatea fizica, apreciind ca, daca valul va continua, va pune in pericol "statele-providenta crestine".

Merkel a devenit o eroina printre migranti, dupa ce a permis numarului mare de oameni sa vina in tara sa din Ungaria - insa multi dintre aliatii ei conservatori afirma ca actiunile ei trimit un "semnal total gresit".

Multimi de migranti erau aclamate, in weekend, de catre locuitorii orasului, la sosirea in gara din Munchen, insa nu toti germanii sunt fericiti la vederea acestui aflux. Doua centre de cazare pentru azilanti au fost incendiate in noaptea de duminica spre luni in Germania, iar politia germana a confirmat ca unul este un "incendiu motivat politic".

Sursa foto: Imigranti/Shutterstock