"Solidaritate inseamna atat drepturi, cat si obligatii, asa ca, daca vor sa avem aceleasi obligatii, trebuie sa ne dea aceleasi drepturi", a declarat el. Romania si Bulgaria spera sa adere la zona de libera circulatie inca din 2011, dupa ce au aderat la Uniunea Europeana (UE) in 2007. Insa coruptia si statul de drept au blocat procesul, scrie EUObsever, potrivit Mediafax.

Germania s-a opus aderarii, in pofida sustinerii aderarii Romaniei la Schengen atat de catre Comisia Europeana (CE), cat si de catre Parlamentul European (PE). Toate statele membre, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, Bulgariei, Romaniei si Croatiei fac parte din Schengen. Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein, care nu sunt membre UE, fac, de asemenea, parte din Schengen.

Ultimul plan de distribuire a migrantilor, care urmeaza sa fie prezentat saptamana aceasta, cere Romaniei sa acccepte 4.600 de azilanti. Insa Romania afirma ca numarul este prea mare si ca va accepta doar 1.785 de persoane.

Citeste si:

Presedintele roman Klaus Iohannis, care i-a cerut in vara lui Ponta sa demisioneze din cauza unor acuzatii de corptie, se opune, la randul sau, cotelor obligatorii de distribuire. "Putem sa tratam aceasta problema cu calm si responsabilitate si sa intelegem tarile care au un numar mare de refugiati. Eu nu cred ca (niste) cote obligatorii sunt solutia", a spus el.

Cipru vrea doar crestini

Ciprul, la randul sau, afirma ca prefera sa primeasca doar refugiati crestini. "Am dori ca fie crestini ortodocsi... Nu ca am fi inumani ori ca nu am ajuta, daca ni se cere, dar, sincer, da, asta ceea ce am prefera", a declarat luni ministrul cipriot de Interne Socrates Hasikos pentru postul national de radio.

Ciprul urmeaza sa accepte 274 de azilanti, potrivit ultimului plan al Comisiei, dar este dispus sa primeasca pana la 300. Hasikos a facut aceste declaratii dupa ce Slovacia a prezentat o pozitie similara. Un purtator de cuvant al Ministerului slovac de Interne declara in august ca lipsa moscheilor in aceasta tara inseamna ca doar crestinii ar fi fericiti sa traiasca in ea. Lideri cehi si polonezi au facut declaratii similare. De asemenea, o organizatie britanica de caritate a fost de acord sa gazduiasca numai familii crestine din Siria in misiuni de salvare non-UE.

Sursa foto: Imigranti/Shutterstock