Cabinetul de Securitate s-a reunit pentru a se pronunta privind masurile destinate sa consolideze represiunea impotriva celor care arunca cu pietre si cu sticle incendiare. Potrivit politiei, 13 palestinieni, dintre care noua minori, au fost arestati in timpul noptii. "Am decis sa ii sanctionam mai sever pe adultii care arunca pietre, printr-o pedeapsa cu inchisoarea de minim patru ani, precum si sa autorizam amenzi mai mari pentru minori si parintii lor", se mai precizeaza in document. "Aceste sanctiuni sunt valabile pentru toti cetatenii israelieni si locuitorii statului Israel", mentioneaza comunicatul, facand aluzie la locuitorii palestinieni din Ierusalimul de Est, care nu au nationalitate israeliana, relateaza Mediafax.

"Declaram razboi celor care arunca cu pietre si cu sticle incendiare", a spus saptamana trecuta premierul Benjamin Netanyahu, la locul unde un israeliean in varsta de 65 de ani a murit dupa ce a pierdut controlul vehiculului din cauza loviturilor cu pietre, in urma cu zece zile. In Ierusalim, a carui parte orientala si palestiniana este ocupata si anexata de Israel, au loc de mai multe luni violente intre israelieni si palestinieni. Pentru acestia din urma, Ierusalimul este un fel de ultim bastion al identitatii lor.

In conformitate cu regulile tacite care guverneaza locul din anul 1967 (statu-quo), musulmanii pot merge pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim cand vor, iar evreii intre anumite ore, dar nu pentru a se ruga. "Respectam statu-quo-ul pe Muntele Templului, cei care aduc materiale explozibile in moschei incearca sa il schimbe", a transmis joi primul-ministru Benjamin Netanyahu intr-un comunicat. "Vom veghea la respectarea legii si a ordinii si cerem Autoritatii Palestiniene sa inceteze aceste incitari la violenta", a continuat el.