NASA a anuntat, in aceasta seara, ca au fost descoperite dovezi spectrale ale prezentei sarurilor hidratate pe Marte, precizand insa ca nu au fost gasite probe directe ale prezentei apei in stare lichida pe planeta rosie.

NASA a anuntat ca fasiile de saruri hidratate pe care le-au descoperit pe versantii craterelor de pe Marte au fost "create de fluxuri de apa in stare lichida".

Savantii americani sunt de parere ca acele fasii de sare hidratata - care au o culoare intunecata - ce apar pe scoarta planetei Marte sunt in mod direct asociate cu fluxurile de apa care curg in mod periodic pe planeta rosie.

Datele transmise de satelitii operati de NASA arata o serie de elemente de relief, care apar pe versantii martieni, ce sunt asociate cu depozitele de sare.

Astfel de depozite de sare ar putea sa modifice punctele de inghetare si de evaporare ale apei in atmosfera rarefiata de pe Marte, pastrand apa respectiva in stare lichida suficient de mult timp pentru ca aceasta sa poata sa curga la nivelul scoartei martiene.

Cercetatorul Lujendra Ojha si colegii sai de la NASA au prezentat aceasta descoperire intr-un articol publicat in Nature Geoscience, potrivit BBC, citat de Medifax.

Exista numeroase implicatii ale existentei apei pe Marte, deoarece orice depozit de apa lichida duce la o crestere considerabila a posibilitatii ca microbii sa fie prezenti la suprafata acestei planete. In plus, pentru viitoarele echipaje de astronauti care ar ajunge pe Marte, identificarea proviziilor de apa, la mica adancime sub scoarta, i-ar ajuta sa traiasca pe planeta pe baza unor rezerve locale.

Oamenii de stiinta se intrebau de multa vreme daca apa ar putea sa existe in stare lichida pe scoarta lui Marte, in zilele noastre.

Nu este o teorie simpla, deoarece temperaturile de pe Marte sunt de obicei sub valoarea de zero grade Celsius, iar presiunea atmosferica este atat de scazuta, incat depozitele de apa lichida ar trebui sa inceapa sa fiarba la scurt timp dupa topirea gheturilor.

Insa observatiile efectuate in ultimii 15 ani, prin care au fost identificate rigole si striatii, care par ca se modifica odata cu schimbarea anotimpurilor, au intarit aceste speculatii.

Noile date transmise pe Terra de sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), operata de NASA, par sa fi rezolvat acest mister.

Sonda MRO are la bordul ei un instrument, Crism, care poate sa determine structura chimica a materialelor aflate la suprafata lui Marte.

Crism a analizat materialele din patru perimetre, in care se aflau acele fasii intunecate, ce apar in lunile de vara de pe Marte, iar apoi dispar.

Sursa foto: NASA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri