Premierul Alexis Tsipras, reales in alegerile de pe 20 septembrie, s-a angajat sa simplifice sistemul TVA in cadrul celui de-al treilea program de sustinere financiara convenit cu creditorii, in valoare de 86 de miliarde de euro, scrie Mediafax.

Planul de majorare a TVA pentru insule a atras criticiile oamenilor de afaceri si opozitia partidului Grecii Independenti, partenerul de guvernare al Syriza. Noul guvern elen trebuie sa aplice masura pentru ca prima evaluare a masurilor convenite in cadrul acordului de salvare sa se incheie cu succes, iar Grecia sa primeasca noi fonduri.

"Este clar ca masura este o necesitate politica care rezulta din acordul cu institutiile, este un pas de baza pentru a continua evaluarea", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Citeste si:

Incepand de joi, in insulele Santorini, Mykonos, Rhodos, Naxos, Paros si Skiathos, ca si in restul Greciei, vor fi aplicate trei cote de TVA, de 6%, 13% si 23%. Mai multe insule vor intra in acest sistem in iunie 2016 si in 2017.

Ministerul de precizat ca majorarile de TVA vor fi reevaluate in 2016, daca Grecia va depasi tintele de venituri prin combaterea evaziunii fiscale, iar Guvernul va lua masuri pentru a compensa impactul acestor cresteri asupra rezidentilor. Turismul este un motor important de crestere pentru economia elena, iar veniturile ar putea atinge un nivel record in acest an.