Moartea dolarului? Cifrele arata ca lumea ar trebui sa vorbeasca de moartea euro

Yuanul chinezesc face pasi tot mai mari in cursa celor mai utilizate valute la nivel international, asteptata “moarte a dolarului” fiind mai degraba inlocuita de un scenariu al “mortii euro”, moneda europeana pierzand cel mai mult teren in ultima perioada.

SWIFT (Societatea Mondiala a Telecomunicatiilor Financiare Interbancare) a publicat un raport in care subliniaza avansul inregistrat de yuan. In august, platile realizate la nivel global in yuani au crescut din nou, depasind yenul japonez si devenind a patra cea mai folosita valuta din lume (2,8% din toate tranzactiile au fost realizate in yuani), scrie Business Insider.

Cifra nu este extrem de mare, mai ales raportata la puterea economica a Chinei, insa aceasta reprezinta un avans semnificativ: in august 2012 yuanul ocupa locul 12 in lume, cu o pondere minuscula, de 0,8%, din totalul tranzactiilor mondiale.

Obtinerea statutului de valuta globala majora reprezinta una dintre cerintele necesare pentru ca o moneda sa devina una dintre valutele de rezerva folosite de bancile centrale pentru rezervele de valuta internationala. Yuanul nu a intrat inca in aceasta categorie.

In primul trimestru din 2015, dolarul american reprezenta 64,1% din totalul rezervelor valutare internationale detinute de bancile centrale. Cifra este peste minimul de 51% din 2013, dar sub nivelul de 71% din anii 90’, inregistrat inaintea aparitiei euro. Moneda europeana a scazut pana la 20,7% in T1.

Citeste si:
Anali╚Ötii CFA: Cursul sare de 5 lei/euro în urm─âtorul an
Analiștii CFA: Cursul sare de...

Foto: Shutterstock / Yuan

Despre autor
Ionut Sisu
Ionu╚Ť Si╚Öu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocup─â func╚Ťia de redactor-sef adjunct . El ╚Öi-a început activitatea în pres─â în 2007, în departamentul de limb─â englez─â al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionu╚Ť a acoperit domeniile pie╚Ťe de capital ╚Öi finan╚Ťe personale în cadrul Business Standard, publica╚Ťia de afaceri a trustului Realitatea-Ca╚Ťavencu. Dup─â o scurt─â perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Setari Cookie-uri