Yuanul chinezesc face pasi tot mai mari in cursa celor mai utilizate valute la nivel international, asteptata “moarte a dolarului” fiind mai degraba inlocuita de un scenariu al “mortii euro”, moneda europeana pierzand cel mai mult teren in ultima perioada.

SWIFT (Societatea Mondiala a Telecomunicatiilor Financiare Interbancare) a publicat un raport in care subliniaza avansul inregistrat de yuan. In august, platile realizate la nivel global in yuani au crescut din nou, depasind yenul japonez si devenind a patra cea mai folosita valuta din lume (2,8% din toate tranzactiile au fost realizate in yuani), scrie Business Insider.

Cifra nu este extrem de mare, mai ales raportata la puterea economica a Chinei, insa aceasta reprezinta un avans semnificativ: in august 2012 yuanul ocupa locul 12 in lume, cu o pondere minuscula, de 0,8%, din totalul tranzactiilor mondiale.

Obtinerea statutului de valuta globala majora reprezinta una dintre cerintele necesare pentru ca o moneda sa devina una dintre valutele de rezerva folosite de bancile centrale pentru rezervele de valuta internationala. Yuanul nu a intrat inca in aceasta categorie.

In primul trimestru din 2015, dolarul american reprezenta 64,1% din totalul rezervelor valutare internationale detinute de bancile centrale. Cifra este peste minimul de 51% din 2013, dar sub nivelul de 71% din anii 90’, inregistrat inaintea aparitiei euro. Moneda europeana a scazut pana la 20,7% in T1.

Citeste si:
Dolarul a atins un nivel record in raport cu leul
Dolarul a atins un nivel...

Foto: Shutterstock / Yuan


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Reportaj la cursul de barista: De la bobul verde de cafea, la espresso
Setari Cookie-uri