Oficialii europeni vor incerca sa redacteze noul plan pe baza recomandarilor facute de Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati (UNHCR), care a cerut UE sa preia alti 200.000 de refugiati direct din tarile care nu fac parte din blocul comunitar, precum Libanul si Turcia. Numarul final al refugiatilor care ar urma sa fie repartizati in UE nu a fost deocamdata hotarat, potrivit unor oficiali, noteaza Mediafax.

Preluarea unui numar mare de refugiati ar putea face parte dintr-un acord cu Turcia, pe care UE spera sa o convinga sa joace un rol mai important in combaterea fluxului de imigranti catre Europa. De altfel, la summitul de saptamana trecuta de la Bruxelles, liderii UE au convenit asupra unui plan care prevede ajutoare in valoare de pana la trei miliarde de euro pentru Ankara, pentru a face fata celor 2,5 milioane de refugiati, posibilitatea de a devansa liberalizarea regimului vizelor Schengen pentru cetatenii turci si deschiderea unor noi capitole in cadrul negocierilor de aderare a Turciei la UE.

"Trebuie sa preluam mai multi refugiati din acele tari care duc deja cea mai mare responsabilitate si sa le oferim cai sigure de a ajunge in Europa, iar in acelasi timp sa ne imbunatatim gestionarea frontierelor si sa oprim traficantii care exploateaza oamenii si le pun vietile in pericol", a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migratie.

Peste 600.000 de imigranti au intrat in UE de la inceputul anului, potrivit UNHCR. Majoritatea au venit prin Turcia, inainte de a intra in UE prin Grecia.
Taberele din Liban si Turcia sunt supraaglomerate, refugiatii reprezentand in prezent aproape o treime din populatia Libanului. UNHCR a cerut in mod repetat UE sa preia mai multi refugiati direct din aceste tabere.