Reuniti la Bruxelles in timp ce o femeie si doi copii mureau pe mare in largul coastelor Turciei, cancelarul german Angela Merkel si premierul grec Alexis Tsipras s-au intalnit cu liderii altor noua tari de pe ruta de la Marea Egee catre Germania, folosita de peste o jumatate de milion de oameni care au sfidat frontierele Uniunii Europene (UE) si sarma ghimpata.

Dupa negocieri care au inceput duminica seara cu ceea ce unii oficiali au numit o runda de atacuri furioase intre lideri, cele 11 guverne participante au emis un document prin care se angajeaza sa coopereze printr-un plan de actiune in 17 puncte, ce include crearea a 100.000 de locuri in centre de migrare, cu ajutorul ONU, pentru 100.000 de persoane, dintre care jumatate in Grecia.

"O actiune unilaterala poate declansa o reactie in lant", se arata in declaratia comuna - ceea ce reflecta deja un fapt, in contextul in care diverse state si-au inchis frontierele sau au condus ori lasat autobuze pline cu migranti neinregistrati la frontierele vecinilor lor.

"Tarile afectate trebuie, de aceea, sa discute unele cu altele. Vecinii trebuie sa coopereze de-a lungul rutei", se arata in document.

"Am spus foarte clar ca politica mutarii pur si simplu a persoanelor trebuie sa inceteze", a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene (CE), gazda mini-summitului.

Merkel, a carei cota de popularitate scade dupa ce a deschis frontierele Germaniei unor sute de mii de sirieni, a cerut reuniunea la doar zece zile dupa ultimul dintr-o serie de summituri UE in format complet dedicate crizei migratiei. Ea a declarat ca este urgent sa se ajunga la o solutie umana pentru zecile de mii de oameni blocati la frontiere in Balcani, in frig si ploaie.

Citeste si:

"Imaginile din ultimele zile nu sunt in concordanta cu valorile noastre", le-a spus ea jurnalistilor, dupa ce a obtinut acordul participantilor in vederea oferirii de adapost, hrana si ingrijire migrantilor, cu ajutorul, dupa caz, al UE sau unor imprumuturi internationale avantajoase.

"Europa trebuie sa arate ca este un continent al valorilor, un continent al solidaritatii", a subliniat ea, adaugand ca "acesta este un bloc in constructie... dar avem nevoie sa adoptam multe alte masuri".

Ea a subliniat, de asemenea, asupra necesitatii continuarii negocierilor cu Turcia, principala tara de tranzit catre Europa nu doar pentru refugiati sirieni si irakieni, ci si pentru numerosi afgani si pakistanezi, considerati de catre UE "imigranti economici", pe care nu-i doreste.

Grecia, in centrul atentiei

Tsipras s-a declarat multumit de rezultat. Un lider de stanga cu o relatie dificila cu Berlinul si Bruxellesul dupa ce a fost ales in ianuarie, el a promovat o abordare riscanta inainte de acordul din iulie care a mentinut Grecia in zona euro.

Grecia, aflata in prima linie a valului de migranti anul acesta, a fost criticata pentru ca nu a implementat legislatia UE cu privire la inregistrarea nou-venitilor. Potrivit unor oficiali, Tsipras s-a opus initial indemnurilor ca Grecia sa-si extinda considerabil adaposturile pentru azilanti si sa accepte paza suplimentara la frontiere din partea altor state UE.

Cu toate acestea, acordul final include un angajament elen in vederea suplimentarii, pana la sfarsitului, cu 30.000 a numarului locurilor in centre pentru migranti. Potrivit unor oficiali, Grecia are in prezent 7.000-10.000 de locuri. Alte 20.000 de persoane urmeaza sa primeasca gazduire privata in Grecia, se arata in declaratie, iar alte 50.000 de locuri urmeaza sa fie create in tari situate mai la nord, de-a lungul rutei.

Sursa foto: Mediafaxfoto