Polonia este pregatita sa dea Rusia in judecata, denuntand tergiversari in ancheta cu privire la tragedia aviatica de la Smolensk, in aprilie 2010, cand a murit Lech Kaczynski, presedintele polonez de la acea vreme, a averizat ministrul desemnat de Externe, relateaza AFP in pagina electronica.

Varsovia cere de mult timp Moscovei sa-i predea epava aeronavei prezidentiale a lui Kaczynski, care s-a prabusit in Rusia, dar fara rezultat pana in prezent. "Daca Rusia refuza sa coopereze, vom deschide un caz in tribunalele internationale", a declarat Witold Waszczykowski marti pentru postul de stiri TVN24, scrie Mediafax.

"Vom deschide un caz la Strasbourg pentru tergiversari in ancheta, vom cere tribunalelor de arbitraj restituirea acestei proprietati poloneze", a spus el, adaugand ca "nu avem nevoie sa incepem un razboi in acest caz". Waszczykowski se referea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

"Este clar ca Rusia se foloseste de epava in scopuri politice si, de aceea, noi trebuie sa raspundem in mod politic", a apreciat el. Viitorul premier Beata Szydlo l-a nominalizat luni pe Waszczykowski in cadrul Cabinetului ei, alcatuit din membri ai Partidului Lege si Justitie (PiS).

Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski - fratele geaman al lui Lech - a declarat luni, intr-o conferinta de presa comuna cu Szydlo, ca prabusirea avionului prezidential polonez, in aprilie 2010, "necesita o ancheta onesta din partea administratiei justitiei si ca Biroul procurorului sa functioneze normal".

Kaczynski a insistat asupra faptului ca prabusirea nu a fost un accident, in pofida faptului ca anchetatori rusi si polonezi au stabilit o eroare de pilotaj si conditii meteorologice nefavorabile drept principalele cauze.

Vicepresedintele PiS Antoni Macierewicz, desemnat ministru al Apararii, acuza la randul sau Rusia, in mod public, ca a jucat un rol in prabusirea avionului prezidential polonez. Concomitent, procurori militari polonezi care ancheteaza drama au reiterat marti ca nu exista probe ale unei explozii la bordul aeronavei prezidentiale.

Lech Kaczynski si 95 de oficiali polonezi de rang inalt, inclusiv seful Statului Major si guvernatorul Bancii centrale, au murit dupa ce avionul s-a prabusit in conditii de ceata densa la Smolesnk, in vestul Rusiei.

Delegatia de stat urma sa participe la ceremonii de comemorare a catorva mii de ofiteri din cadrul armatei poloneze - masacrati in Padurea Katyn din Rusia de catre politia secreta sovietica in 1940 -, un masacru pe care Kremlinul l-a negat pana in 1990.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri