In urma cu zece ani, politicanul conservator in varsta de 51 de ani prelua puterea in cea mai mare economie si cea mai populata tara a Europei, conducand Germania intr-o noua era de lider la nivel mondial, potrivit Mediafax.

Angela Merkel este rezervata si ia decizii tarziu, dar in momente de criza nu se da batuta. Ea devine duminica al treilea cancelar german care reuseste sa ramana un deceniu la putere, de la cel de-al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, dupa Konrad Adenauer si Helmut Kohl. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, "cheia supravietuirii sale este abilitatea de a ramane calma si de a lasa o imagine de competenta modesta".

Ziarul german Die Welt apreciaza insa ca, desi multi cred ca au descoperit succesul liderului enigmatic, "ea a fost si ramane un mister". Cotidianul american The New York Times noteaza ca Merkel "a condus revenirea puternica a Germaniei pe scena mondiala - dand dovada de leadership in criza financiara europeana, promovand folosirea energiilor regenerabile si asumand un rol de negociator-cheie in conflictul din Ucraina si de autoritate morala in criza imigratiei din Europa".

Merkel si-a definit mostenirea de cancelar prin abilitate morala, un simt practic calculat si realpolitik.