Somajul din Finlanda se afla la un nivel record, iar venitul minim ar avea rolul sa incurajeze mai multi oameni sa munceasca, considera Institutia Finlandeza pentru Asigurari Sociale (Kela), autoarea propunerii, relateaza publicatia The Telegraph, citat de Mediafax. In prezent, multi someri ar castiga mai putin daca ar accepta slujbe temporare, pentru ca ar pierde ajutoarele sociale generoase.

Peste 10% dintre finlandezii apti de munca sunt in prezent someri, iar procentul creste la 22,7% in cazul tinerilor. Potrivit unui sondaj comandat de Kela, aproape 69% dintre finlandezi sprijina ideea unui venit national minim. Criticii proiectului avertizeaza ca venitul minim ar descuraja oamenii sa munceasca si ar conduce la cresterea somajului.

Sustinatorii masurii dau ca exemplu alte cazuri in care venitul minim garantat a avut efecte benefice, cum este cel al orasului canadian Dauphin, din anii 1970. ”Pentru mine, venitul minim inseamna simplificarea sistemului de asigurari sociale”, a declarat premierul finlandez Juha Sipila. Venitul minim garantat va costa Finlanda circa 46,7 miliarde de euro pe an, daca va fi implementat integral.

Citeste si:

Kela urmeaza sa propuna oficial proiectul in noiembrie 2016. Autoritatile orasul olandez Utrecht intentioneaza la randul lor sa introduca un venit minim, dar numai pentru beneficiarii de ajutoare sociale. De luna viitoare, peste 250 de someri din oras vor primi lunar o suma de bani, iar efectele masurii vor fi monitorizate, pentru a evalua impactul asupra pietei muncii.

Si in Elvetia este analizata introducerea unui venit minim garantat la nivel national. In septembrie, Parlamentul a votat, cu o larga majoritate, o motiune care cere populatiei sa respinga Initiativa Populara pentru un Venit Minim Neconditionat. Cu toate acestea, 49% din populatie ar vota in favoarea masurii, la un referendum programat in 2016, potrivit unui sondaj de opinie recent.

Sursa foto: Olga Smirnova / Shutterstock