O noua formatiune - care se autointituleaza Comisia pentru Apararea Democratiei - a organizat aceste marsuri, carora li s-au alaturat partide din opozitie.
Protestatarii il acuza atat pe presedintele Andrzej Duda, cat si noul Guvern, ca incalca Legea fundamentala prin adoptarea unor masuri in vederea numirii unor noi judecatori la Tribunalul Constitutional, cea mai inalta instanta judiciara din tara, noteaza Mediafax.

Duda este aliatul Partidului Lege si Justitie (PiS, la guvernare), care a ajuns la putere luna trecuta si care incearca sa-si plaseze judecatori loiali la Curtea Constitutionala. Confruntarile tot mai puternice dintre Guvern si opozitie au subminat autoritatea Curtii.

PiS pare sa caute sa exploateze unele lacune si contradictiii din Constitutie, pe care vrea sa o modifice. Principalul partid de opozitie, care a pierdut puterea luna trecuta, pare sa exercite presiuni in vederea convocarii unor alegeri anticipate.

Citeste si:

Aproximativ 50.000 de persoane au participat la mars la Varsovia, scandand "Vom apara Constitutia!" si "Duda trebuie sa plece!". Participantii au marsaluit de la sediul Tribunalului Constitutional la sediul presedintiei.

Marsuri similare au avut loc la Wroclaw (vest), Lublin (est), Poznan (vest) si in cel mai important port polonez la Baltica, Szczecin (mord-vest). Partidul de guvernamant a convocat un mars pentru duminica, la Varsovia, pentru marcarea a 34 de ani de la impunerea legii martiale de catre autoritatile comuniste impotriva miscarii Solidaritatea.

Sursa foto: Mediafax Foto