Decizia BERD era anticipata si confera Chinei o participatie simbolica, de doar 0,1%, si un nou mijloc de extindere a prezentei internationale, dupa masurile recente de dezvoltare a legaturilor comerciale cu Europa si Asia, scrie Mediafax.

In acest fel, numarul statelor actionare la BERD a ajuns la 65. "Participarea Chinei la BERD deschide un numar semnificativ de oportunitati pentru investitii sustenabile ale companiilor chineze in regiuni unde activeaza banca", a declarat presedintele BERD, Suma Chakrabarti, intr-un comunicat.

Infintata in 1991 pentru a investi in statele din Europa de Est, din fostul bloc sovietic, BERD si-a extins considerabil prezenta in ultimii ani. BERD investeste in prezent si in Mongolia, Turcia si alte economii afectate direct sau indirect de Primavara Araba, cum sunt Maroc, Egipt, Tunisia si Jordania.

Citeste si:

Recent, BERD s-a implicat si in Grecia si Cipru, iar in urmatoarele zile pe lista ar putea fi adaugat si Libanul. Chiar daca China va fi probabil furnizor de fonduri, nu beneficiar, ar putea beneficia indirect prin intermediul proiectelor BERD in tari precum Kazakhstan, unde se suprapun cu initiativa chineza "O centura. Un drum", de pe Drumul Matasii.

Statutul Chinei de membru al BERD va oferi ambelor parti oportunitati de investitii si de cooperare in Europa Centrala si de Est, estul si sudul Mediteranei si Asia Centrala, potrivit bancii centrale a Chinei. BERD a mai anuntat ca ar dori sa colaboreze cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura, in care China are rolul principal.