Partidul Popular (centru-dreapta), al premierului Mariano Rajoy, se claseaza pe primul loc in scrutinul legislativ din Spania, cu 26,8%, fiind urmat de formatiunea antiausteritate Podemos (stanga), cu 21,7%, si de Partidul Socialist, cu 20,5%, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne.

Potrivit unui sondaj comandat de Radio-Televiziunea Spaniola (RTVE), Partidul Popular va obtine 26,8% din voturi, formatiunea anticapitalista Podemos 21,7%, iar Partidul Socialist (PSOE, stanga) 20,5%. Formatiunea liberala Cetateni (centru-dreapta) este creditata cu 15,2%, anunta Mediafax.

Conform unui alt sondaj, difuzat de Atresmedia, Partidul Popular va obtine 28% din voturi, Partidul Socialist 21%, Podemos 20%, iar formatiunea Cetateni 14%.

Prezenta la urne era, potrivit datelor prezentate la ora 18.00 (19.00, ora Romaniei), de 58,3%, aproape de nivelul inregistrat in anul 2011 la aceeasi ora.

Peste 36 de milioane de alegatori au fost chemati la urne in scrutinul parlamentar considerat crucial pentru viitorul Spaniei, o tara in care locuiesc aproximativ 1 milion de romani.

Este prima data dupa multi ani cand Parlamentul spaniol nu va mai avea un sistem bipartit - dominat de Partidul Popular (centru-dreapta) si Partidul Socialist (stanga). De data aceasta, echilibrul de putere va putea fi influentat de formatiunea anticapitalista si antiausteritate Podemos (stanga), condusa de Pablo Iglesias, si de miscarea liberala Cetateni.

Guvernul premierului Mariano Rajoy si-a atras critici dure din cauza masurilor de austeritate si a reformelor implementate pe piata muncii in ultimii ani. Rajoy promite revenirea la crestere economica, dar rata somajului este de 21% in Spania, cea mai ridicata din Uniunea Europeana dupa Grecia.

Pablo Iglesias, in varsta de 37 de ani, liderul partidului Podemos (stanga), a avut o campanie electorala axata pe critici la adresa sistemului capitalist. "Problema Uniunii Europene nu este Grecia; problema este insasi Uniunea Europeana. Germania si Fondul Monetar International distrug proiectul politic al Europei", crede el.

Albert Rivera, in varsta de 36 de ani, liderul formatiunii Cetateni, a declarat: "Podemos critica sistemul, noi criticam oamenii care au corupt sistemul".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri