O pierdere de 23 de miliarde de franci ar fi cea mai mare inregistrata de banca centrala de la infiintarea acesteia in 1907.

Un rezultat negativ de asemenea amploare creste presiunea asupra presedintelui institutiei, Thomas Jordan, criticat deja puternic de industriasii elvetieni, ingrijorati ca intarirea monedei afecteaza exporturile tarii, potrivit publicatiei americane Wall Street Journal.

Francul, tranzactionat in prezent la 1,0855 franci/euro, reprezinta un plasament atractiv pentru investitorii in cautare de siguranta. Miscarea francului a fost amplificata si de o depreciere semnificativa a euro, in contextul programului de achizitie de obligatiuni lansat de Banca Centrala Europeana.

Citeste si:

Rezervele valutare totale s-au situat anul trecut la 587 miliarde de franci. La finele lunii septembrie, detinerile de euro reprezentau 42% din rezervele de valuta ale Bancii Elvetiei, iar cele in dolari aveau o pondere de 33%.

"O pierdere mare era de asteptat, avand in vedere volatilitatea ridicata de anul trecut. Astfel de pierderi pun, insa, presiune pe bancheri, care au nevoie de sprijinul populatiei pentru a-si pastra independenta", a declarat Karsten Junius, economistul sef al bancii J Safra Sarasin.

Banca centrala va face apel la rezerve pentru a plati un dividend de 15 franci pe actiune si va face si plata obisnuita de 1 miliard de franci catre guvern si cantoane. Dupa aceste plati, rezervele Bancii Elvetiei vor cobori de la 27,5 miliarde de franci la 2 miliarde de franci.