Un numar de aproximativ 35 de multinationale, intre care producatorul de bere Anheuser-Busch InBev (AB InBev), trebuie sa plateasca retroactiv in Belgia taxe neachitate in valoare de 700 de milioane de euro, dupa ce Comisia Europeana a constatat ca au beneficiat de facilitati fiscale ilegale, conform Mediafax.

Comisia Europeana a anuntat luni ca o scutire fiscala acordata grupurilor multinationale, dar nu si altor companii, reprezinta o perturbare foarte serioasa a concurentei pe piata unica europeana, relateaza MarketWatch.

Decizia a fost luata intr-o perioada delicata pentru liderul pietei globale a berii, grupul belgian AB InBev, care se afla intr-un acord complicat, de 108 miliarde de dolari, pentru achizitia celui de-al doilea mare producator de bere din lume, SAB Miller, din Marea Britanie.

Cazul este cel mai recent dintr-o serie de investigatii fiscale de notorietate efectuate de autoritatile de la Bruxelles, care vizeaza mai multe companii multinationale americane, intre care Apple, Amazon.com si Starbucks.

Citeste si:

Ultima decizie se refera in mare parte la companii europene, a explicat Comisia.

"Schema fiscala din Belgia afecteaza concurenta pentru ca pune in inferioritate companii care nu sunt multinationale", a declarat comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager, intr-un comunicat.

Prin facilitatea respectiva este redusa baza de aplicare a impozitului pe profitul companiilor multinationale cu 50%-90%.
AB InBev a precizat ca respecta toate legile fiscale si alte reguli aplicabile in domeniu.

Experti in fiscalitate au avertizat ca investigatiile UE ar putea avea repercusiuni asupra investitiilor din Europa, intrucat risca sa anuleze mii de structuri fiscale ale companiilor, frunctionale de mult timp

Sursa foto: Garry L. / Shutterstock