Identitatea islamistului impuscat mortal joi la Paris, confirmata oficial de Tunisia

Tunisia a confirmat oficial ca islamistul impuscat mortal joi, in timp ce incerca sa atace o sectie de politie din Paris, este cetateanul tunisian Tarek Belgacem, potrivit unor surse din politie, citate de cotidianul Le Figaro in editia electronica.

Asupra barbatului, care a alergat spre politisti cu un cutit in mana si avand un dispozitiv exploziv fals, a fost gasit un text de revendicare in numele retelei teroriste Stat Islamic, care continea si numele sau, Tarek Belgacem , confirma Mediafax.

Tunisia a confirmat luni ca amprentele barbatului impuscat mortal de politie la Paris, trimise autoritatilor tunisiene pentru comparatie, ii apartin lui Tarik Belgacem, nascut in 1991.

De asemenea, in baza amprentelor s-a stabilit ca barbatul este suspectat ca a participat in 2013 la un jaf in Luxemburg, a anuntat luni justitia luxemburgheza. "Putem confirma ca amprentele digitale" ale acestui individ "corespund celor ale unei persoane suspectate ca a participat la 16 octombrie 2013 la un jaf, in calitate de complice", a precizat justitia luxemburgheza intr-un comunicat.

Barbatul a fost impuscat mortal in ziua comemorarii atacurilor din 2015 de la redactia revistei Charlie Hebdo, in timp ce incerca sa intre intr-o sectie de politie din Paris avand in mana un cutit si strigand "Mare este Allah!". Politistii s-au temut ca barbatul incerca sa comita un atac sinucigas, astfel ca, dupa ce l-au somat, l-au impuscat mortal.

Citeste si:
Incident armat in Germania. Sase persoane au fost ucise
Incident armat in Germania....
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Potrivit unor surse, pe hainele suspectului erau fire electrice, dar s-a stabilit ca nu avea asupra sa explozibil. Asupra sa a fost gasita o bucata de hartie pe care era scris un juramant de credinta fata de gruparea Stat Islamic si in care promitea razbunare pentru "atacurile franceze in Siria".

In urma incidentului, au aparut informatii potrivit carora barbatul a trecut prin Romania, Elvetia, Luxemburg si Germania, inainte de a ajunge in Franta pe 24 decembrie, si ca a folosit patru identitati diferite, el pretinzand cu diverse ocazii ca este marocan, tunisian, sirian sau georgian.

Politia germana a anuntat ca barbatul a locuit intr-un centru pentru solicitanti de azil din Germania, unde a desenat un simbol al gruparii Stat Islamic pe peretele unei camere si a pozat cu un drapel al organizatiei teroriste, ceea ce a determinat autoritatile locale sa-l claseze ca potential periculos. El a disparut de la Recklingshausen in decembrie.

De asemenea, surse din randul autoritatilor romane au declarat, pentru MEDIAFAX, ca Tarek Belgacem a cerut azil in Romania, in 2011, dar dupa verificari i-a fost respinsa solicitarea, fiind considerat periculos si expulzat.

Citeste si:
România a pierdut procesul cu OMV la Tribunalul Arbitral de la Paris
România a pierdut procesul cu...

Potrivit surselor citate, Tarek Belgacem a ajuns in Romania la inceputul anului 2011, s-a prezentat la un centru pentru refugiati si a intocmit formalitatile pentru obtinerea azilului, folosind numele sau real.

In baza solicitarii depuse, Oficiul Roman pentru Imigrari (in prezent Inspectoratul General pentru Imigrari) a facut verificarile necesare si a decis sa respinga solicitarea cetateanului tunisian, pe motiv ca este periculos, acesta fiind luat in custodie, au precizat sursele citate.

In 27 iunie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus prelungirea duratei de luare in custodie publica a lui Tarek Belgacem, pe o perioada de cinci luni, incepand din 29 iunie 2011, decizia fiind irevocabila.

De asemenea, s-a declansat o masura de securitate, care ulterior a fost confirmata si printr-o decizie a instantei, iar lui Tarek Belgacem i s-a interzis sa mai intre in Romania pentru o perioada de cinci ani, pana in iulie 2016.
Barbatul a fost expulzat, fiind dus sub escorta in Tunisia, de catre autoritatile romane, iar solicitarea sa de azil a fost bagata intr-o baza de date europeana.

Ulterior, Luxemburg, Germania si Elvetia au solicitat informatii autoritatilor romane despre solicitarea de azil a lui Tarek Belgacem. In cele trei tari, tunisianul a folosit alt nume decat cel real, au precizat sursele citate, pentru MEDIAFAX.

Citeste si:
Islamistul impuscat mortal la Paris a cerut azil in Romania, in 2011
Islamistul impuscat mortal la...

Sursa foto: Prazis / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri