Principalele prognoze pentru acest an sunt favorabile pentru tarile din centrul si estul Europei, in ciuda turbulentelor de pe pietele financiare pornite din China. Dar si riscurile sunt mai mari decat in alti ani.

Din regiunea tarii noastre, economia cu cele mai slabe performante in 2015, Ucraina, ramane si in acest an cea mai expusa la riscul unei recesiuni , conform Adevarul.

Sansele unei noi recesiuni in urmatoarele 12 luni sunt printre cele mai ridicate din lume, de 60%, conform unui studiu elaborat de Bloomberg.

Romania este creditata cu o expansiune economica de 3,8% pentru acest an, foarte apropiata de valoarea anticipata si de Banca Mondiala, 3,9%.Si Comisia Europeana si Fondul Monetar International au inanintat procentaje similare, imbunatatite fata de estimarile precedente: 4,1% respectiv 3,9%.

Guvernul estimeaza pentrul anul in curs o crestere economica de circa 4%. Riscurile se mentin insa ridicate in regiune. Printre acestea se numara agravarea tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, Asia de sud-est sau Coreea de Nord.

O alta amenintare este inrautatirea situatiei economice a Chinei care poate induce o diminuare a investitiilor pe pietele emergente. Un alt factor de risc il reprezinta cresterea dobanzilor care ar antrena o scumpire a banilor inclusiv in Romania.

Pe plan intern, o supraincalzire a economiei in care se manifesta un exces de lichiditate ar putea conduce la stagnare, daca nu la recesiune.

Anul acesta este si mai complicat pentru Romania, fiind un an dublu electoral: alegeri locale in primavara si generale in toamna. In Europa, economia Greciei, cu toate ca a reusit sa ramana in zona euro si sa-si recapitalizeze sectorul bancar ramane in continuare fragila. In plus, statul elen se confrunta si cu o criza a emigrantilor care fug de raizboaiele din Sria, Irak sau Afganistan.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: rzoze19 / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Retailerii de fashion din ECE, vanzari de pana la 450 euro pe luna/mp