Cautarile Google cu privire la expresia "permis de port-arma" (Waffenschein - in limba germana) au luat avant in Germania in ultima jumatate de an, cu peste 250% numai in prima saptamana din august, desi, timp de 10 ani, acest termen nu a reprezentat in interes prea mare pentru germani.

Google permite utilizatorilor sa observe cat de comune sunt anumiti termeni de cautare in intreaga lume si modul in care frecventa cautarii acestora se schimba in timp. In Germania, odata cu estimarile autoritatilor, din luna august 2015, cu privire la intrarea in tara a peste un milion de imigranti extracomunitari, cautarile Google in vederea autorizarii procurarii armelor letale sau neletale au luat avant, dupa cum arata statisticile companiei americane.

Termenul pentru "permis de port-arma" in limba germana este "Waffenschein", iar Google Trends ofera urmatoarea evolutie a cautarilor pentru acesta:

Cea mai mare crestere a fost inregistrata in 2016, dupa ce barbati de origine araba sau nord-africana au atacat aproximativ 100 de femei, de Revelion, in orasele Koln, Hamburg si Stuttgart. Ministrul Justitiei, Heiko Maas, a avertizat ca imigrantii extracomunitari implicati in aceste infractiuni risca sa fie deportati.

"Tribunalele vor decide sanctiunile, dar pot fi avute in vedere deportari", a declarat Maas, explicand ca legea permite expulzarea strainilor condamnati la pedepse de peste un an de inchisoare. "Oricine comite infractiuni grave, oricare ar fi statutul sau, trebuie sa fie constient de riscul deportarii din Germania", a avertizat si Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne.

Angela Merkel a denuntat agresiunile "dezgustatoare" care au vizat zeci de femei din orasele Koln, Hamburg si Stuttgart, promitand pedepsirea autorilor, indiferent de orginea acestora.

Acelasi trend de cautari a cunoscut si cuvantul "spray cu piper" (Pfefferspray - in limba germana), in crestere cu 600% numai in ultima saptamana:

Criza imigrantilor s-a dovedit a fi dificil de gestionat in conditiile in care multi dintre acestia au ales sa isi distruga actele de identitate pentru a trece drept sirieni si a beneficia de sanse mai mari in acordarea statutului de azilant. In Germania au fost depuse circa 1,1 milioane de solicitari de azil in 2015, de cinci ori mai mult ca in 2014, a transmis presa germana in cursul acestei saptamani, in autoritatile asteapta in 2016 pana la 2 milioane de imigranti.

Amgela Merkel a refuzat pana in prezent sa stabileasca o limita in privinta numarului de imigranti. Iar cu ocazia noului an s-a adresat cetatenilor germani, afirmand ca fluxul de imigranti din tara "este o oportunitate pentru ziua de maine". Rezultatele Google Trends arata cat de "incantata" este populatia germana de ultimul milion de imigranti extracomunitari, o pondere de 70% dintre acestea fiind barbati tineri, potrivit ONU, si asteapta cu "nerabdare" urmatorul milion.

Sursa foto: DmyTo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri