Candidata opozitiei, Tsai Ing-wen, a fost aleasa prima presedinta a Taiwanului, relateaza BBC. Alegerea lui Tsai reprezinta o victorie majora pentru Partidul Democrat Progresist (DPP), care conduce tabara sustinatorilor independentei fata de China.

Ea il devansa, in numararea voturilor, pe Eric Chu, candidatul Kuomintangului (KMT, la putere), care si-a recunoscut infrangerea. China considera drept provincia sa aceasta insula separatista - si a amenintat ca o va recuceri prin intermediul fortei, daca va fi necesar, potrivit Mediafax. Cand rezultatele au aratat ca reprezentantul KMT este devansat cu aproximativ 30% din voturi, Eric Chu a felicitat-o pe Tsai Ing-wen si a anuntat ca demisioneaza de la conducerea partidului.

Aceste alegeri au loc la doar cateva luni dupa o intalnire istorica intre liderii Taiwanului si Chinei. Economia subreda a tarii si relatiile Taiwanului cu China au jucat un rol important in optiunile alegatorilor, potrivit presei.

KMT s-a aflat la putere in cea mai mare parte a ultimilor 70 de ani si a contribuit la o imbunatatire a relatiilor cu Beijingul. In toata aceasta perioada, victoria lui Tsai este abia a doua victorie din istoria DPP. Prima a fost obtinuta de Chen Shui-bian, un sustinator al independentei, care a fost presedinte in perioada 2000-2008, cand tensiunile cu China au escaladat.

Insa Tsai nu si-a exprimat pozitia in mod clar. Aceasta fosta cercetatoare a declarat ca vrea sa "mentina statu-quoul" cu China. Insa unii dintre oponentii ei sustina ca relatiile cu Beijingul se vor deteriora, in contextul in care ea nu recunoaste politica "o singura China". Tsai a devenit presedinta DPP in 2008, dupa ce partidul a fost afectat de o serie de scandaluri de coruptie.

Sursa foto: Wikimedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri