Ea il devansa, in numararea voturilor, pe Eric Chu, candidatul Kuomintangului (KMT, la putere), care si-a recunoscut infrangerea. China considera drept provincia sa aceasta insula separatista - si a amenintat ca o va recuceri prin intermediul fortei, daca va fi necesar, potrivit Mediafax. Cand rezultatele au aratat ca reprezentantul KMT este devansat cu aproximativ 30% din voturi, Eric Chu a felicitat-o pe Tsai Ing-wen si a anuntat ca demisioneaza de la conducerea partidului.

Aceste alegeri au loc la doar cateva luni dupa o intalnire istorica intre liderii Taiwanului si Chinei. Economia subreda a tarii si relatiile Taiwanului cu China au jucat un rol important in optiunile alegatorilor, potrivit presei.

KMT s-a aflat la putere in cea mai mare parte a ultimilor 70 de ani si a contribuit la o imbunatatire a relatiilor cu Beijingul. In toata aceasta perioada, victoria lui Tsai este abia a doua victorie din istoria DPP. Prima a fost obtinuta de Chen Shui-bian, un sustinator al independentei, care a fost presedinte in perioada 2000-2008, cand tensiunile cu China au escaladat.

Insa Tsai nu si-a exprimat pozitia in mod clar. Aceasta fosta cercetatoare a declarat ca vrea sa "mentina statu-quoul" cu China. Insa unii dintre oponentii ei sustina ca relatiile cu Beijingul se vor deteriora, in contextul in care ea nu recunoaste politica "o singura China". Tsai a devenit presedinta DPP in 2008, dupa ce partidul a fost afectat de o serie de scandaluri de coruptie.

Sursa foto: Wikimedia