Comisia Europeana si Germania sunt pregatite sa ofere asistenta Macedoniei, stat nonmembru UE, pentru securizarea frontierei cu Grecia. Masura risca sa izoleze Grecia, stat membru UE si al Spatiului Schengen, dar una din principalele rute de tranzit pentru extracomunitarii care vin din Orientul Mijlociu prin Turcia.

Manevra de izolare a Greciei intervine in contextul eforturilor de salvare a Spatiului Schengen, dupa ce asistenta de trei miliarde de euro oferita Turciei pare sa nu fi diminuat afluxul de imigranti. Vineri, cel putin 43 de imigranti, inclusiv 17 copii, s-au inecat in timp ce incercau sa traverseze Marea Egee pentru a ajunge in Grecia.

Noul plan ar bloca imigrantii la frontiera nordica a Greciei, cu Bulgaria si Macedonia, noteaza FT. Premierul grec, populistul Alexis Tsipras, a exprimat temeri ca Grecia va deveni o "cutie neagra pentru refugiati".

Citeste si:

Planul a fost discutat deja de ambasadorii statelor UE, dupa ce premierul Sloveniei, Miroslav Cerar, a solicitat oferirea de "asistenta europeana directa" Macedoniei pentru oprirea imigrantilor la frontiera elena. "Toate tarile trebuie sa ofere asistenta maxima autoritatilor macedonene pentru securizarea frontierei cu Grecia, prin trimiterea de agenti de politie, prin furnizarea de echipamente si prin alte masuri", a propus Miroslav Cerar.

Planul propus de Guvernul de la Ljubljana are sustinerea Berlinului si este luat in considerare de Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

Sursa foto: Prazis/Shutterstock